Počeo sastanak SDP-a i opozicije - Volim Podgoricu

Počeo sastanak SDP-a i opozicije

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori započeli su razgovore sa predstavnicima Socijaldemokratske partije (SDP), kako bi im predstavili koncept o prelaznoj vladi.

Prema najavama iz Demokratskog fronta, koji je inicirao ovu ideju, prelazna vlada bi imala oročeni mandat i tri osnovna zadatka, hitne ekonomske mjere da se zaustavi socijalna drama, dekriminalizacija društva i priprema prvih regularnih izbora.

Sastanku u Skupštini Crne Gore prisustvuju lideri Demokratskog fronta (DF) i Pozitivne Crne Gore (PCG) Miodrag Lekić i Darko Pajović, funkcioneri Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović i Veselin Bakić, Goran Danilović i Branko Radulović iz DF-a, kao i koordinator Građanskog pokreta Žarko Rakčević i nezavisni poslanik Dritan Abazović. Na sastanku sa predstvnicima opozicije ispred SDP-a prisustvuju poslanici Rifat Rastoder, Borislav Banović, Džavid Šabović i Mićo Orlandić.

Prihvatanje poziva na sastanak, Lekić je ocijenio izrazom demokratske kulture, i aktom odgovornosti prema svojim biračima i ukupnoj javnosti.

On je kazao agenciji Mina da mu je žao da tako nisu reagovali predstavnici stranaka manjinskih naroda, “koji su, uz rizik donekle ponižavajuće situacije, ponovili ono što je u ime njih prethodno javno odgovorio predsjednik DPS”.

“Siguran sam da takvu inferiornu situaciju nisu zaslužili manjinski narodi koji kao i svi drugi građani u ovoj zemlji nisu zadovoljni prije svega ekonomsko socijalnim stanjem a i simuliranjem evropskog zahtjeva da se ostvare rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije”, rekao je Lekić.

Lekić je istakao i značaj činjenice da je cijela opozicija okupljena oko ove odgovorne inicijative isključivo u interesu građana.

“Ne mogu znati ishod ove ozbiljne, demokratske pa i patriotske inicijative opozicije, ali ono što znam jeste da će u bilo kojem finalnom ishodu svi akteri na političkoj sceni preuzeti odgovornost pred domaćom javnošću i međunarodnim adresama za svoje odluke koje budu donijeli”, zaključio je on.

Predstavnici opozicije pozvali su ranije i predstavnike Demokratske partije socijalista (DPS) i manjinskih partija na sastanak na kojem bi im, kako su naveli, obrazložili inicijativu za formiranje vlade nacionalnog jedinstva. Međutim, iz DPS-a je stigao odgovor da nisu zaintersovani za ovakav prijedlog, sa čime su se saglasile i manjinske stranke.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao je nedavno da “prelazna vlada” nije prioritet, ali je ipak odlučio da predstavnici SDP-a razgovaraju sa opozicijom o predloženom konceptu.

Iz Demokratskog fronta su ranije poručili da će organizovati proteste ukoliko ne dođe do formiranja prelazne vlade.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com