Večeras u KIC-u “Čarobnjak iz Oza” za male i velike - Volim Podgoricu

Večeras u KIC-u “Čarobnjak iz Oza” za male i velike

Gradsko pozorište- Podgorica će u ponedjeljak 16. februara sa početkom u 20 h u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”,  izvesti predstavu “Čarobnjak iz Oza” prema romanu Frenka Lajmana Bauma, dramatizaciji Aleksandre Glovacki, u režiji Jagoša Markovića.

Marković je zajedno sa svojim autorskim timom (Aleksandrom Glovacki – dramaturgom; Marijom Marković – kostimografom; Ljubomirom Ninkovićem – kompozitorom) i glumcima: Kristinom Stevović, Jelenom Simić, Dejanom Đonovićem, Božidarom Zuberom, Branimirom Popovićem, Sanjom Jovićević Popović, Sejfom Seferovićem i Filipom Đuretićem, za Gradsko pozorište  kreirao pozorišnu avanturu za cijelu porodicu, a u slavu 75. godina od nastanka velikog filmskog hita “Čarobnjak iz Oza”.

Aleksandra Glavočki o predstavi:

“Nije Oz neka nepostojeća zemlja, eventualno dostupna putem tornada, i to isključivo za osobe iz Teksasa po imenu Doroti. Zapravo, svi smo prolazili kroz nju, neko kraće, neko duže, a neki se iz nje nisu maknuli čitavog života, ne našavši put iz tog čarobnog Oza – čarobne zemlje detinjstva.

Ne treba čaroliju svesti isključivo na delatnost Dobre Južne Čarobnice, koja bi detinjstvo učinila zemljom cvetajuće pravde i sreće, osmeha na licima i dobrih emocija. Detinjstvo je prepuno i slabosti, neznanja, neodlučnosti, puteva bez putokaza i naročito – straha. Šta su Opaka Istočna i Opaka Zapadna Veštica nego otelotvorenje straha?

 I šta je potraga za Ozom nego čarolija po sebi, kao misao, projekcija, usmeravanje energije ka željenom?  To željeno je, za većinu, odrastanje. Ubili smo svoje strahove, i hrabro, sopstvenim nogama, krećemo dalje. Od čarolije detinjstva ostaju samo prijatelji iz tog vremena, nepotrošiva vrednost svakog života.

O onima koji su ostali u Ozu govore neke druge knjige. Frank L. Baum govori o odrastanju, običnom odrastanju, tvom i mom.”

                                                                                      

1 komentar

  1. It’s truly a great and helpful piece of info. I’m happy that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com