DF traži nazad crnogorske simbole iz 1905. godine - Volim Podgoricu

DF traži nazad crnogorske simbole iz 1905. godine

Demokratski front podnio je danas amandmane na Predlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, kojima, kako su naveli, žele da afirmišu nacionalne simbole Crne Gore iz vremena kada je bila nesumnjivo samostalna i većinski srpska država.

U amandmanima koje su predsjedniku parlamenta podnijeli poslanici Slaven Radunović, Strahinja Bulajić i Emilo Labudović, navodi se da u Predlogu zakona, umjesto “drugih manjinskih nacionalnih zajednica”, treba da stoji “drugih nacionalnih zajednica”.

Drugim amandmanom poslanici DF-a traže da se u Predlog zakona unese stav da su “u slučaju srpskog naroda, njegovi nacionalni simboli, grb i zastava, identični grbu i zastavi Knjaževine Crne Gore, propisanim članovima 38 i 39 njenog Ustava iz 1905. godine”.

U obrazloženju amandmana navodi se da srpski narod u Crnoj Gori “koji je kroz vjekove njenog trajanja većinski uobličavao njen državni, kulturni, vjerski i svaki drugi habitus, ne pristaje i nikad se neće pomiriti sa manjinskim statusom koji mu pokušava nametnuti režim”. 

“Neophodno je, mada suvišno, ukazati na činjenicu da je formirani Srpski nacionalni savjet rezultat političke igre režima i pojedinaca koji se neovlašćeno i kroz falsifikate pokušavaju predstaviti kao legitimni zastupnici srpskog naroda u Crnoj Gori”, kaže se u obrazloženju. 

Zato, kako se navodi, potpisnici amandmana žele da “poštujući većinsku volju Srba u Crnoj Gori, afirmišu nacionalne simbole iz vremena kada je nesumnjivo bila samostalna i većinski srpska država”.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com