Kavarić: Nevakcionisanje djece je veliki rizik - Volim Podgoricu

Kavarić: Nevakcionisanje djece je veliki rizik

Nevakcinisanje djece izuzetan je rizik, na koji nema pravo ni zdravstveni sistem, pa ni roditelji, kazao je direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić komentarišući negativnu kampanju protiv redovnih vakcinacija, koja je već nekoliko mjeseci aktuelna u regionu.

On je kazao Pobjedi da niko nema pravo da da izloži dijete riziku od oboljenja koja su spriječena imunizacijom I dodao da je riječ o neprovjerenim informacijama „koje su zapljusnule laičku javnost i svijest svih roditelja”.

“Riječ je o što namjernoj, što nenamjernoj kampanji pisanih i elektronskih medija, kao i društvenih mreža koja je nama profesionalcima i zaštitnicima medicine zasnovane na nauci plitka i neosnovana. Dakle, radi se o poluinformacijama i dezinformacijama koje se tiču uticaja redovnih vakcinacija na zdravstveno stanje djece, odnosno određena oboljenja, kao i neosnovano povezivanje imuinizacije sa pojavom nekih psihičkih, neuroloških i drugih oboljenja”, kazao je Kavarić.

Iz Instituta za javno zdravlje prošle sedmice saopšteno je da obuhvat djece u našoj zemlji rođene tokom 2012. godine sa MMR vakcinom još nije dostigao zahtijevani minimum od 95 odsto, te da za sada iznosi 91,5 procenata.

Na pitanje da li je u Domu zdravlja Podgorica bilo slučajeva da je neki roditelj odbio da vakciniše dijete i kako se tada postupilo, Kavarić je rekao da mu se u posljednje vrijeme obratilo nekoliko roditelja.

“Nekoliko roditelja se obratilo radi detalja o vakcinisanju. Nakon razgovora sa mnom, ostalim pedijatrima i doktorima unutar Doma zdravlja o efektima, rezultatima i posljedicama ukoliko se ne pridržavaju uputstava, predloga i obaveznog kalendara vakcinacije za svoju djecu, roditelji su odlučili da sarađuju”, kazao je Kavarić.

On je naglasio da nije saglasnost roditelja ta koja odlučuje da li dijete treba da primi vakcinu ili ne, te da medicinske kontraindikacije određuje i propisuje nadležni ljekar.

“Jedina kontraindikacija zbog čega se djetetu ne daje vakcina su razna imunološka stanja, razne akutne infekcije i druga akutna stranja koja utiču na stanje imunološko od hroničnih akutnih oboljenja imunih sistema, raznih malignih oboljenja. Međutim, ta stanja su rijetka”, rekao je Kavarić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com