Epidemilozi tvrde: U Crnoj Gori nema epidemije gripa - Volim Podgoricu

Epidemilozi tvrde: U Crnoj Gori nema epidemije gripa

U Crnoj Gori zasad ne postoje uslovi za proglašenje epidemije gripa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Analizom trenutne epidemiološke situacije, kako se navodi, nije registrovana povećana stopa mortaliteta od gripa u populaciji.

Registruju se sporadični slučajevi teške akutne respiratorne infekcije koje se povezuju sa komplikacijama sa gripom.

“Analizom svih kvantitativnih i kvalitativnih parametara vezanih za ovo oboljenje za sada se nijesu se stekli uslovi za proglašenje epidemije gripa u Crnoj Gori“, kazali su iz IJZ agenciji MINA.

Saopšteno da se u Crnoj Gori u 8. nadzornoj sedmici(od 16. do 22. februara), u odnosu na prethodnu sedmicu, bilježi i dalji porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu (ILI).

“Registrovano je ukupno 913 oboljelih lica, sa incidencijom 147/100.000 stanovnika”, saopšteno je iz IJZ.

Kako se navodi, najveći broj oboljelih registrovan je u dobnoj grupi od 25 do 64. godine starosti, a nastavlja se porast broja oboljelih u dobnim grupama od pet do devet i od deset do 14 godina, a u cirkulaciji su prisutni virusi gripa tip A i tip B. 

“Broj laboratorijski potvrdjenih slučajeva influence A i B, u Crnoj Gori od 10. januara do 22. februara je 81. Laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz različitih opština Crne Gore (Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Cetinje, Bar, Budva, Kotor, Herceg Novi i Rožaje)”, kazali su iz IJZ.

U sezoni gripa 2014/2015, dodaje se, do sada je registrovan jedan slučaj obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom. 

Iako je, kako su naveli, obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u narednim sedmicama može se očekivati dalji rast broja oboljelih.

“U cilju preveniranja obolijevanja od gripa u bolnicama, sugeriše se građanstvu da ograniče posjete hospitalizovanim bolesnicima. Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa – vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu”, navodi se u saopštenju.

Vakcina se, kako su rekli iz IJZ, može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju.

(rtcg)

2 komentara

  1. There are some interesting points in time in this article but I do not determine if I see every one of them center to heart. You can find some validity but I will take hold opinion until I investigate it further. Excellent write-up , thanks and now we want far more! Added to FeedBurner in addition

  2. I would like to express thanks to you just for rescuing me from such a circumstance. Because of exploring through the online world and meeting recommendations which were not helpful, I figured my life was done. Being alive devoid of the strategies to the issues you have solved all through the write-up is a serious case, and ones which might have adversely affected my career if I hadn’t discovered your web blog. Your primary ability and kindness in handling every aspect was very useful. I am not sure what I would’ve done if I had not come upon such a step like this. I am able to at this time look forward to my future. Thank you so much for this skilled and amazing help. I won’t hesitate to recommend your web sites to any person who desires support about this subject matter.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com