SKANDAL: Vlada prisluškivala 20.000 građana i 100 novinara! - Volim Podgoricu

SKANDAL: Vlada prisluškivala 20.000 građana i 100 novinara!

Udruženje novinara Makedonije (UNM) zatražilo je danas ostavku premijera Nikole Gruevskog, ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i direktora Službe bezbjednosti Saše Mijalkova zbog prisluškivanja novinara!

“Udruženje novinara Makedonije izražava ozbiljnu zabrinutost i osuđuje prisluškivanje novinara pošto ono predstavlja brutalnu suspenziju pravnog poretka zemlje i masovno krši osnovna ljudska prava i slobode”, navelo je u saopštenju UNM.

Dodaje se da prisluškivanje podriva slobodu izražavanja, privatnost novinara i pravo novinara da ne otkrivaju izvor informacija, što garantuje Ustav Makedonije.

“Žrtve prisluškivanja nisu samo novinari, već svi građani pošto je cilj nadzora da se spriječi objavljivanje informacija značajnih za javnost”, dodalo je UNM.

Udruženje zbog toga zahtjeva ostavku premijera Nikole Gruevskog, ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i direktora Službe bezbjednosti Saše Mijalkova, pošto je njihova obaveza, bez obzira ko je naredio prisluškivanje, da spriječe masovno kršenje ustavnih prava i sloboda građana.

UNM ocjenjuje da su objavljeni razgovori makedonskih ministara i vladinih zvaničnika s vlasnicima i urednicima medija potvrdili “da mediji u Makedoniji nisu slobodni i da su taoci vlasti i vlasnika medija”.

“Razotkrivena je javna tajna da vlada javnim novcem kupuje najuticajnije medije za svoju dnevnu partijsku propagandu. Više nema sumnje da vladine kampanje ne služe promociji opšteg interese, već kao sredstvo koje vlastima omogućava da uređuju vesti na televiziji”, navodi se u saopštenju.

Jedini izlaz iz te apsurdne situacije, prema ocjeni UNM, jeste da se uspostave novi medijski sistem i novi kontrolni mehanizmi za politički sistem, koji će obezbijediti nezavisnost i slobodu medija i spriječiti njihovu zloupotrebu u budućnosti od politike i bizniza.

Između dvije najjače makedonske partije, vladajuće VMRO DPMNE, čiji je lider Nikola Gruevski koji je i premijer, i opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) na čijem je čelu Zoran Zaev, od kraja januara ne prestaje razmjena optužbi za “nelegalno špijuniranje”, odnosno “saradnju sa stranim obavještajnim službama”.

SDSM je u više navrata objavio materijale za koje tvrdi da su prisluškivani razgovori, a Zaev je optužio Gruevskog da je sa svojim rođakom Sašom Mijalkovim organizovao prisluškivanje više od 20.000 građana, među kojima i više od 100 novinara.

Premijer Gruevski odbacio je juče optužbe Zaeva, optužio ga za “destabilizaciju zemlje” i naveo da “iza prisluškivanja makedonskih građana i predstavnika vlasti stoji jedna strana obavještajna služba i da tačno zna o kojoj je službi riječ”.

(blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com