Usvojen set zakona o sudstvu i tužilaštvu - Volim Podgoricu

Usvojen set zakona o sudstvu i tužilaštvu

Poslanici crnogorske Skupštine usvoji su večeras zakone o sudovima, Sudskom savjetu i Ustavnom sudu, kao i o državnom i specijalnom državnom tužilaštvu.

Zakonom o Specijalnom državnom tužilaštvu predviđeno je da specijalnog tužioca predlaže Vrhovni državni tužilac na osnovu javnog konkursa, a bira ga Tužilaki savjet.

Specijali tužilac bira se na pet godia i može najviše dva puta biti izabran. Predlogom zakona o sudovima usaglašeno je da će postojati tri suda za prekršaje – u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju.

Sud za prekršaje u Bijelom Polju imaće odjeljenja u Beranama, za teritoriju opština Berane, Andrijevica i Petnjica, u Žabljaku za teritoriju te opštine, u Plavu za teritoriju Plava i Gusinja, kao i u Pljevljima, Rožajama, Kolašinu i Mojkovcu za teritorije tih opština.

Sud za prekršaje u Budvi imaće odjeljenja u Baru i Ulcinju, kako i u Kotoru koje će pokrivati i teritoriju opštine Tivat.

Sud za prekšaje u Podgorici imaće odjeljenja u Prijestonici Cetinje, Danilovgradu i Nkšiću – za teritoriju opština Nikšić, Plužine i Šavnik.

Novim Zakonom o Sudskom savjetu objedinjene su sve odredbe o pravima i dužnosti sudija i Savjeta, kao samostalanog i nezavisnog organa čija je osnovna nadležnost da bira i razrješava sudije i obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija.

Usvojen je i Zakon o Ustavnom sudu predviđeno je da parlament ubuduće neće tražiti mišljenje Skupštine prije odlučivanja o ustavnosti pojedinih zakona.

To je urađeno, kako je obrazloženo, na osnovu sugestije Venecijanske komisije.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com