Postoji li u Gimnaziji “Slobodan Škerović” – “ODJELJENJE SMRTI” !? - Volim Podgoricu

Postoji li u Gimnaziji “Slobodan Škerović” – “ODJELJENJE SMRTI” !?

Roditelji učenika odjeljenja IIA Gimnazije „S. Škerović“ obratili su se direktoru škole sa željom da, kako navode, za svoju djecu ostvare ravnopravne uslove školovanja.

Pismo roditelja je dostavljeno i medijima i navodi se da je ovo odjeljenje poznato među đacima kao „odjeljenje smrti“.

Ovaj nadimak je, kako se navodi, odjeljenje dobilo zbog specifičnog odjeljenskog vijeća koje učenike izlaže znatnim pritiscima postavljajući im izuzetno visoke kriterijume kakve njihovi vršnjaci u drugim odjeljenjima ne moraju da dostižu.

“U našim naporima da svojoj djeci pomognemo obraćali smo se direktoru škole krajem prošlog polugođa ali rezultata, za sada, nema – čak se može reći da su neke stvari nakon toga po našu djecu bivale gore.

 Zbog svega toga smo se odlučili i na ovaj korak – obraćamo se prvenstveno direktoru škole i, istovremeno, nadležnom ministarstvu i medijima pismom koje vam prilažemo”, navodi se u saopštenju. 

– 2013. godine u tadašnje IA upisano je 35 učenika (od čega su njih 30 u osnovnoj školi nagrađeni nagradom “Luča”), ali se taj broj već u prvih mjesec dana smanjio prelaskom đaka u druga odjeljenja, tako da je I razred završilo njih 29.

Taj se trend nastavio i ove školske godine, što je dovelo do toga da ih je sad u odjeljenju 23, računajući i đaka koji je u odjeljenje upisan u II razredu (poređenja radi, u nekim drugim odjeljenjima II razreda ima i preko 40 učenika)!

Svjesni smo, kao i Vi, vjerujemo, da je isključivi razlog za to izuzetno visok kriterijum nametnut našoj djeci od strane dijela Odjeljenskog vijeća, koji našu djecu izlaže ogromnom pritisku. Djeca, naravno, žele da postignu što bolji uspjeh i bore se za to, ali, jednostavno, taj im je zadatak postao pretežak. Da ne bude zabune – nemamo mi i naša djeca primjedbe na sve profesore, za neke smatramo da su izuzetni pedagozi i učitelj, navodi se u pismu, koje prenosimo integralno:

Od pomenutih 30 lučonoša, na prva dva tromjesečja i razreda samo jedno je imalo odličan uspjeh.

 Đaci koji su promijenili odjeljenje ili školu odmah postižu značajno bolji uspjeh, za šta je dokaz školska dokumentacija.

Činjenica je i primjer učenice koja je, nezadovoljna zaključenom ocjenom iz Engleskog jezika na kraju I polugođa, tražila da je ispituje komisija – i gle čuda – dobila je čistu peticu od profesorica koje važe za najstrožije! Je li smisao i praksa Škole da našu djecu izlažemo naporu komisijskog polaganja Engleskog jezika kada se kroz ovaj primjer pokazalo da kriterijum za dobijanje ocjena nije dobar? Moramo pomenuti da iz ovog predmeta problem nije jedna ocjena, već skoro sve, od početka I razreda. Šta drugo reći za predmet u kome na kontrolnom (presudnom za formiranje zaključne ocjene) najviša ocjena bude 4, ili, iz koga samo jedan učenik ima zaključeno 5?
Zatim primjer profesorice Hemije (sada odsutna iz zdravstvenih razloga) – prvo, pred sam kraj drugog polugođa “podijeli” neke “tačke za jedinicu” većini đaka koji su odsustvovali sa prethodih časova, a da nikoga od njih i ne ispita. Poslije toga im skoro svima smanji ocjene koje su imali na prethodnom tromjesečju (kod druge profesorice), nekima za samo minut-dva ispitivanja, pri tome još ponižavajući učenike govoreći da im je to novogodišnji poklon jer im nije zaključila pomenute jedinice. Kako da se, nakon ovoga, nada visokoj ocjeni na kraju razreda dijete koje redovno uči, a zaključena mu je na polugođu ovakva dvojka ili trojka?
Nisu ovo jedini profesori na koje imamo primjedbu, kao što profesori Crnogorskog jezika i Geografije nisu jedini svijetli primjeri, ima i jednih i drugih još, samo smo ove ovaj put izabrali.
Mi, roditelji, rekli smo Vam to već, zabrinuti smo za našu djecu – za njihovo zdravlje, prije svega, ali i za njihov uspjeh, faktor koji će im u velikoj mjeri odrediti budućnost!

Prošli put ste nam obećali da ćete stvar preuzeti u svoje ruke, da ćete sazvati Odjeljensko vijeće i lično razgovarati sa profesorima, da ćete se zauzeti za dobrobit naše djece. Nikakvog pozitivnog pomaka naša djeca nisu osjetila – čak su se desili i neki slučajevi u kojima se prije mogu podvesti pod “još gore”!
Kako se njihova i naša politika “trpi i ćuti”, jasno je kao dan, nije isplatila, obavezni smo prema našoj djeci da preduzmemo neke druge korake.

Prije svega, ovaj dokument dostavićemo i na druge adrese (u nadležno ministarstvo i medije), a od Vas zahtijevamo, prvo, da nam date zvanično obrazloženje zašto je trećina đaka otišlo iz odjeljenja (makar za one koji su ostali u istoj školi), zatim, da našu djecu poštedite svakodnevnih stresova, stavite ih u ravnopravan položaj sa ostalom djecom i promijenite Odjeljensko vijeće IIA (npr. da zamijenite Vijeće IIA i IIL – to je ono odjeljenje sa više od 40 učenika u kome je, slučajno, i Vaš sin, pa znamo da u situaciju imate uvid ne samo kao direktor, već i kao roditelj), ili, ako niste to u stanju, rasformirate ovo “Odjeljenje smrti”, kako ga ostali đaci škole neskriveno nazivaju, i prebacite našu djecu u IIL, gdje im, sigurni smo i oni i mi, može biti samo bolje!, zaključuju roditelji. 

1 komentar

  1. Hey, for some reason when I put your RSS feed into google reader, it doesn’t work. Can you give me the RSS URL just to make sure I’m using the right one?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com