Rusi neće povući tužbu za KAP, Pejović već zaradio 20 miliona - Volim Podgoricu

Rusi neće povući tužbu za KAP, Pejović već zaradio 20 miliona

Centralno-evropska aluminijska kompanija  ne razmišlja o povlačenju tužbi protiv Kombinata aluminijuma u stečaju i Crne Gore pred domaćim i stranim sudovima, potvrdio je njen direktor za korporativne poslove Andrej Petrušinjin.

“CEAC nije mogao da ostvari potraživanja pred crnogorskim sudovima, zbog ozbiljnih pitanja politizacije pravosudnih postupaka i odvajanja izvršne i sudske vlasti. Zato smo prenijeli potraživanja na međunarodne sudove, gdje aktivno nastavljamo tužbe protiv Crne Gore”, rekao je Petrušinjin Vijestima.

Kupac KAP-a i vlasnik nišićkog Uniproma, Veselin Pejović, nedavno je poručio da će samo pod uslovom da CEAC povuče brojne tužbe uplatiti preostala 24 miliona od ukupno 28 miliona, koliko treba da uplati za imovinu fabrike, kojom upravlja od 19. jula prošle godine.

Pejoviću sredinom marta ističe treći odobreni rok za uplatu kupoprodajne cijene.

Predstavnici CEAC-a, koji je dio grupe ruskog bogataša Olega Deripaske, procjenjuju i da je Uniprom u proteklih pola godine rukovođenja proizvodnjom u KAP-u mogao zaraditi više od 20 miliona USD, pišu Vijesti.

Petrušinjin je kazao da je CEAC uspio da smanji troškove proizvodnje u KAP-u sa 3,5 hiljada USD po toni aluminijuma u 2008. na 2,1 hiljadu po toni u 2011.

“Vjerujemo da su sada troškovi proizvodnje aluminijuma u KAP-u još niži. Vlada je dozvolila Unipromu da otpusti prekobrojne radnike i smanji plate. CEAC je tražio dozvolu da to uradi, ali je bio godinama blokiran od Vlade”, naveo je Petrušinjin.

On je dodao da se KAP sada snabdijeva strujom po nižoj cijeni nego ranije i da ne plaća svoje dugove prema bankama, kao u periodu od 2010. do 2013. godine.

Petrušinji je podsjetio da je prodajna cijena metala na LME sada ispod 1,8 hiljada USD, ali da je premija dostigla rekordno visoku cijenu od 500 USD po toni.

“Dakle, ako Uniprom dobija ovu premiju, vjerujemo da mogu da zarade i do 300 USD profita od svake proizvedene tone aluminijuma. Dakle, ukupno je mogao već ostvariti više od 20 miliona USD”, rekao je Petrušinjin.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com