Srijeda za italijanske filmove - Volim Podgoricu

Srijeda za italijanske filmove

Prvi put se u Crnoj Gori organizuje ovako dug ciklus italijanskog filma, jer ga čini 13 filmova, a ideja je da bila da predstavimo raznovrsnu sliku italijanske kinematografije, kazala je zamjenica ambasadora Italije Antonela Fontana povodom ciklusa “Prozor u italijansku kinematografiju” koji je sinoć počeo u Banji.

U saradnji sa Knjižarom “Karver” i Sekretarijata za kulturu Glavnog grada, svake srijede do kraja maja ljubitelji italijanskog savremenog filma biće u prilici da pogledaju po jedan naslov u zdanju nekadašnjeg turskog kupatila na obali Ribnice.

– Želimo da stvorimo jednu vrstu navike – redovan susret – da se svake srijede gledaju italijanski filmovi. Izabrali smo ovo mjesto, koje se meni lično mnogo dopada, a koje je dio crnogorske istorije i dugovječne kulture koja je nastajala na njenim prostorima.

Uz to, režiser večerašnjeg filma Ferzan Ozpek je italijanski režiser turskog porijekla – ispričala je Fontana, povezujući lična iskustva i tradiciju zemlje u kojoj trenutno živi i radi.

Ona podsjeća na još neke aktivnosti koje priređuju srijedom, i to u Knjižari “Karver” koja se takođe nalazi u jednom dijelu Banje.

– Organizujemo konverzaciju na italijanskom jeziku, neformalni susret Crnogoraca i Italijana kako bi razgovarali na italijanskom jeziku. I bilo bi nam drago da stvorimo naviku da srijeda bude dan posvećen italijanskoj kulturi.

Nakon filma “Lutajući Mine” kojim je sinoć ciklus započeo, publika će moći da pogleda filmove Karla Licanija, Đulija Manfredonija, Ivana Kotronea, Matea Pelegrinija, braće Tavijani, Suzane Nikjareli, Pupija Avatija i Izote Tozo. Za kraje je ostavljeno remek-djelo: “Rim otvoren grad”Roberta Roselinija.

– Ideja je bila da napravimo pregled savremenog italijanskog filma. Ali, nismo odoljeli tome da napravimo mali omaž istoriji italijanskog filma sa Roselinijevim ostvarenjem. Nadam se da će biti drugih prilika, kao i festivala, na kojima ćemo moći da prikažemo brojne filmove iz duge istorije italijanske kinematografije – najavila je Fontana.

Na kraju, posebno zadovoljstvo izrazila je zbog odličnog odziva publike, njih pedesetak koji su pogledali prvi u nizu filmova koji su namijenjeni besplatnom prikazivanju pred podgoričkim ljubiteljima djela sedme umjetnosti koji nam stižu iz Italije.

(analitika)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com