DRAMATIČNO: Dolaze nam suše, oluje, požari! - Volim Podgoricu

DRAMATIČNO: Dolaze nam suše, oluje, požari!

Klimatske promjene u Crnoj Gori će povećati frekvenciju i jačinu mnogih tipova ekstremnih događaja, uključujući poplave, suše, šumske požare, oluje, olujne vjetrove,  kao i prirodu mnogih drugih hazarda koji nisu direktno povezani sa vremenskim uslovima.

Ovako dramatična predviđanja dio su Nacionalnog izvještaju  o klimatskim promjenama, koji je juče usvojila Vlada, prenose ‘Vijesti”.

U izvještaju piše da su do 2010. godine osmotrene učestalije ekstremno visoke maksimalne i minimalne temperature,  češći i duži toplotni talasi,  veći broj vrlo toplih dana i noći,  manji broj mraznih dana i vrlo hladnih dana i noći,  češća pojava suša i   veći broj šumskih požara.

Registrovani su prekidi sušnog perioda praćeni jakim padavinama,  češće pojavljivanje oluja tokom hladnije polovine godine, smanjenje broja uzastopnih dana sa kišom, ali  i  broja dana sa jakim padavinama, povećanje intenziteta padavina i  smanjenje ukupne godišnje količine snijega.

U izvještaju se navodi i da region  kojem pripada i Crna Gora očekuju toplije zime sa povećanjem temperature od 0,5 do tri stepena Celzijusa do kraja 21. vijeka, pri čemu se promjena od 1,5 stepeni očekuje u sljedećih 20 godina, pisu “Vijesti”

“Klima Crne Gore se mijenja kao posljedica globalnih klimatskih promjena kao i varijabilnosti. Najjasniji pokazatelji su: značajan porast temperature vazduha, porast površinske temperature mora i srednjeg nivoa mora, promjene ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja”, kaže se u izvještaju.

Klimatske promjene, kako se navodi, neminovno će uticati i na promjenu vodnog bilansa slivova Lima i Tare, uzrokujući značajno smanjenje količine protoka do kraja 21. vijeka.

Centralni dio izvještaja odnosi se na  gasove sa efektom staklene bašte i navodi da su  proizvodnja električne energije, potrošnja energenata u industriji i saobraćaju glavni izvor emisije.

(Vijesti/Foto ilustracija FAcebook)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com