Home / SPORT / Ostali sportovi / Efikasna vježba koja ne zahtijeva pokret tijela

Efikasna vježba koja ne zahtijeva pokret tijela

Za ovu vježbu potrebno je nekoliko minuta dnevno, ali vrlo je važno da počnete lagano i da ne preskočite nijedan dan.

„Plank“ je jedna od najpopularnijih i najefikasnijih vježbi širom svijeta. Ona tjera na rad, ne samo stomačne, već i mišiće cijelog tijela. Posvetite joj 5 minuta dnevno i bićete iznenađeni rezultatima.

Ali, kao rezultat ove vježbe imaćete jaka leđa, zategnutu zadnjicu bez celulita,  izvajane noge, ravan stomak i lijepe ruke.

„Plank“ je statična vježba. Pokreta nema, zato je najvažnije pravilno držati tijelo.

Lezite na pod stomakom na dolje. Savijte laktove na 90 stepeni i postavite se u ležeći položaj na laktove. Tijelo treba da formira pravu liniju od glave do peta. Oslanjajte se samo na podlaktice i vrhove prstiju na nogama. Laktovi se nalaze direktno ispod ramena. Držite tijelo što  ravnije, napregnite trbušne mišiće i ne opuštajte se. Pokušajte da ne spuštate  kukove ka podu.

Pravilan položaj svakog dijela tijela:

Stopala – Sastavite ih. Biće teže držati ravnotežu što će povećavati pritisak na trbušne mišiće.

Noge – Treba da budu ravne i zategnute, u suprotnom,  pritisak na pravi trbušni mišić, koji pridržava lumbalni dio kičme, takođe će biti smanjen.

Zadnjica – Napregnite je i ne opuštajte do kraja vježbe, jer tako povećavate aktivaciju svih mišića donjeg torza.

Krsta – Najbitniji momenat. Kod pravilnog izvođenja vježbe, donji dio leđa mora biti ravan. To znači da ne smije biti zaobljen ili ulubljen. Zamislite da su  vaša leđa čvrsto pripijena uza zid.

Stomak – Uvucite ga, i u takvom položaju pokušajte da ga još podvučete pod rebra. U toku vježbe držite stomak u takvom položaju, ali dah ne zadržavajte.

Laktovi – Da biste izbjegli nepotrebno opterećenje  ramena, stavite laktove direktno ispod ramenih zglobova.
Zadržavajte se u ovom položaju koliko možete. Za početak  je dovoljno 10 sekundi. Po pravilu, ljudi sa različitom fizičkom spremnošću  zadržavaju ovakvu pozu od 10 sekundi do 2 minute. Posle napravite pauzu od 2 minute i ponovite vježbu. 5 ponavljanja će biti dovoljno.

Ako ste početnik, ne pokušavajte da oborite rekord, počnite lagano. Veoma je važno raditi ovu vježbu svakodnevno, poželjno u isto vrijeme.

Rezultati

Zategnuta zadnjica – Vježba je usmjerena na glutealni mišić i zadnju ložu noge. Na taj način ne samo da  ćete dobite željeni oblik zadnjice, već ćete se osloboditi i celulita.

Jaka leđa – Za vrijeme vježbe aktivni su donji leđni mišići, takođe ramena i vratni dio. Dakle, ova vježba može poslužiti kao prevencija osteohondroze u oblasti vrata i lumbalnog dijela kičme. Sem toga, oslobodićete se bolova u ramenima i između lopatica, koji  nastaje kao posledica nošenja teških torbi ili dugog sjedenja za radnim stolom.

Zategnute noge – Glavni teret u vježbi pada na noge. Pri tome uključeni su svi mišići nogu – od kukova do listova. Nema mjesta za brigu ako osjetite peckanje u mišićima – to je znak da mišići rade.

Zategnute ruke – Sasvim je očigledno da se zajedno sa nogama u ovoj vježbi intenzivno treniraju  i ruke. Na njima se održava polovina tjelesne težine.

Ravan stomak – Kada je cijelo tijelo napeto, automatski se aktiviraju trbušni mišići, kako donji, tako i bočni.

 

 (Ženski kutak)

Check Also

UAE – Crne Gora kulturno veče

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *