Krivokapić: Žene stoje iza velikih djela, pa i ratnih - Volim Podgoricu

Krivokapić: Žene stoje iza velikih djela, pa i ratnih

U Crnoj Gori postoje ogromne mogućnosti da se rad i dostignuća žena afirmišu na pravi način, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, navodeći da ta tematika treba da bude dio življenja, a ne obaveza.

On je kazao da parlament želi da afirmiše ženska dostignuća i sposobnost žena na javnoj sceni.

“Vi ste najbolji radnici u tišini, što se pokazalo i na istorijskoj ravni-žena je u Crnoj Gori stajala iza svih velikih djela, uključujući i ratna”, kazao je on, na otvaranju zasjedanja Ženskog parlamenta.

Prema riječima Krivokapića, da bi od vremena radnika u tišini koji ne dobija punu afirmaciju žene došle u vrijeme radnika jednakosti, Skupština je pokrenula Ženski parlament.

On je rekao da je danas dan kada je afirmacija način da se dio odgovornosti koji parlament ima ispravi, i omogući da žene iskažu mišjenja i dostignuća.

“Kad vas na obaveze podsjećaju onda niste dobri u tome. Željeli bi da ova tematika bude dio našeg življenja a ne obaveza. Da to bude kultura, koja ne mislim da je u Crnoj Gori slabija nego drugdje u Evropi, u odnosu prema ženama”, naveo je Krivokapić.

On je ocijenio da postoji ogroman prostor da se rad i dostignuća žena afirmišu na pravi način.

“To treba da postane kultiura javnog života, koja živi u svim profesionalnostima u Crnoj Gori i ono o čemu se ona prepoznaje, a tradicije ima”, zaključio je Krivokapić.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak, rekla je da postoji ogromno polje na kom treba djelovati da bi žene živjele ravnopravno u Crnoj Gori i svijetu.

“Samo ako su muškarci i žene ravnopravni, društvo je ravnopravno, demokratsko i daje jednake šanse”, kazala je ona.

Drobnjak je ukazala da cilj borbe za ravnopravnost nije samo da bi se žene pitale i imale moć već da se kreira bolje i pravednije društvo.

Ona je citirala francusku književnicu i filozofa Simon de Bovoar koja je rekla “ne želim da žene imaju moć nad muškarcima već nad sobom”.

Drobnjak je podsjetila da je 1791. godine napisana Deklaracija o pravima građanke i žene.

“Od tada do danas, još se borimo da pokažemo da smo ravnopravne i da treba da imamo iste šanse, ali i konstatujemo napredak i trend da se ide u dobrom pravcu, ali ne smijemo da se uljuljkamo na lovorikama dostignutog, već da težimo viziju koju su pretkinje postavile-a to je društvo jednakih šansi”, dodala je ona.

Predstavnice ženskih nevladinih organizacija, asocijacija i partija postavljale su pitanja u vezi sa unaprjeđenjem prava žena, na koja su odgovarali predstavnici vlade i drugih nadležnih institucija.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com