Sahrana Vlada Divljana u utorak - Volim Podgoricu

Sahrana Vlada Divljana u utorak

Legendarni muzičar Vlada Divljan biće sahranjen u utorak, 10. marta na Novom groblju u Beogradu, potvrdila je izdavačka kuća “Akvarijus rekords”.

Kremacija će biti održana od 15.00 časova na Novom groblju u Beogradu.

Pogrebu će prethoditi komemoracija u beogradskom Domu omladine.

Jedan od najistaknutijih predstavnika “novog talasa” u bivšoj Jugoslaviji i lider kultne beogradske grupe “Idoli” preminuo je u četvrtak u Beču u 57. godini, nakon duge i teške bolesti.

Divljan je karijeru počeo krajem 70-tih godina prošlog vijeka, a 1979. godine sa Srđanom Šaperom i Nebojšom Krstićem osnovao je bend “Dečaci” koji će kasnije preimenovati u “Idole”.

“Idoli” su radili na kultnoj kompilaciji “Paket aranžman”, koja je ušla u istoriju kao jedno od najuticajnijih izdanja jugoslovenskog rokenrola.

Album “Odbrana i poslednji dani” objavljen je krajem 1982. godine i smatra se za najbolji jugoslovenski album svih vremena.

Nakon raspada grupe, od 1985. godine Divljan započinje uspješnu samostalnu karijeru, svirajući i snimajući sa najpoznatijim muzičarima regiona.

Komponovao je muziku za mnogobrojne filmove, kao što su “Kako je propao rokenrol”, “Crni bombarder”, “Sedam i po”, “Čekaj me, ja sigurno neću doći”.

Sa Srđanom Gojkovićem-Giletom iz “Električnog orgazma” učestvovao je u pozorišnom komadu “Rokenrol za djecu”.

Divljan 90-te godine provodi u Australiji komponujući filmsku muziku, gdje postiže zapažene rezultate i na polju dizajna zvuka, prije svega u vidu nominacije za prestižne nagrade Australijskog filmskog instituta.

U Beograd se vraća 1997. godine, da bi od 1999. godine živio i radio u Beču.

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com