Hitno da se proda imovina Boksita - Volim Podgoricu

Hitno da se proda imovina Boksita

Sindikat Rudnika boksita zahtjeva hitnu prodaju imovine firme, kako proizvodnja ne bi bila prekinuta, a radnici ostali bez primanja, nakon što 22. aprila prestane poslovno–tehnička saradnja sa nikšićkom kompanijom Neksan.

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, kazao je agenciji Mina-business da su, nakon današnjih sastanaka Izvršnog odbora obje sindikalne organizacije firme uputili dopise stečajnoj upravi, predsjedniku Privrednog suda i Ministarstvu ekonomije.

„Hitna prodaja imovine Rudnika boksita neophodna je i zbog zastarjelosti mehanizacije i brojnih drugih razloga, a radnici su odlučni da neće dozvoliti da prestane proizvodnja i isplata zarada, nakon što 22. aprila prestane Ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji sa Neksanom“, rekao je Bojanović.

On je naveo da Sindikat insistira da se po kratkom postupku, slobodnom pogodbom, obavi prodaja imovine preduzeća, ukoliko se niko od potencijalnih kupaca ne javi do 20. aprila, do kada je otvoren tender za prodaju.

„U dopisu smo obavijestili nadležne i da je firme Neksan, koja devet mjeseci sarađuje sa Boksitima i uredno obezbjeđuje zarade zaposlenima, spremna za kupovinu imovine po slobodnoj pogodbi“, rekao je Bojanović.

Sindikat će, kako je najavio, uputiti i molbu vlasniku Neksana, Miodragu Davidoviću, da sačeka 20. april, do kada će biti izvjesnija situacija o vlasništvu nad Boksitima, kako se ne bi prekidala proizvodnja i radnici ostali bez primanja. 

„I stečajni upravnik Mladen Marković kazao nam je da je obavijestio Neksan o raspisanom tenderu, jer su Boksiti firma koja može da opstane i uspješno posluje“, kazao je Bojanović.

Neksan je prije sedam dana dostavio ponudu Privrednom sudu za kupovinu Rudnika boksita u kojima organizuje proizvodnju i isplaćuje zarade do 22. aprila, kada ističe drugi put produženi tromjesečni Ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji.

Davidović je ranije agenciji Mina-business kazao da su predložili kupovinu neposrednom pogodbom, a da će konkretnu ponudu dostaviti u roku od 24 sata, ukoliko njihov predlog za ulazak u Boksite, prihvate stečajni sudija i upravnik i potvrdi Odbor povjerilaca.

Suštinsko u ponudi Neksana, kako je kazao Davidović, je da radnici neće biti oštećeni, jer bi ta firma prema njima izmirila sve obaveze.

(Foto: Portal RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com