VLADA: Moguć rebalans zbog penzija - Volim Podgoricu

VLADA: Moguć rebalans zbog penzija

Vlada ne planira rebalans, ali do njega može doći ukoliko pritisak na penzioni fond, usljed novousvojenih rješenja, bude veći od mogućnosti Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja  da servisira obaveze sredstvima iz ovogodišnjeg budžeta, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz resora na čijem je čelu Radoje Žugić, kako piše Dan, aludirali su na izmjene Zakona o PIO kojima je omogućeno penzionisanje radnicima sa 30 godina staža za muškarce i 25 godina za žene.

Te izmjene su ove sedmice stupile na snagu, a koliko će se radnika penzionisati i koliko će sredstava u budžetu trebati za njih ne znaju ni Ministarstvo finansija ni Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

„Do rebalansa budžeta može doći ukoliko izdaci za zdravstvo, usljed novouvedenih mjera, budu znatno iznad plana rashoda za ovu godinu. U tom slučaju bi vjerovatno došlo do smanjivanja ostalih izdataka u budžetu, s obzirom na to da su kapaciteti države za dodatno zaduživanje limitirani“, rekli su Danu iz Ministarstva.

Vlada se od početka godine zadužila 569 miliona eura. U ovoj godini je ukupno planirala da se zaduži 671 milion eura, ne računajući 206 miliona eura, koliko je kapitalnim budžetom planirano za gradnju autoputa. Kod domaćih banaka država se zadužila 68,9 miliona eura prodajom državnih zapisa, dok se prošle sedmice zadužila na međunarodnom tržištu emisijom euroobveznica od 500 miliona eura.

Vlada je ovog mjeseca za pripremne radove za početak gradnje autoputa Bar-Boljare uplatila 81 milion eura, a do kraja mjeseca će uplatiti još toliko.

„Sve što je Vlada do sada uradila u skladu je sa Zakonom o budžetu za ovu godinu, gdje je predviđen obim zaduživanja, kao i plaćanja koja se mogu realizovati tokom budžetske godine, tako da Vlada nije trebalo da predloži rebalans budžeta zbog tih operacija“, objasnili su iz Ministarstva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com