Podrška voćarima do 10 hiljada eura - Volim Podgoricu

Podrška voćarima do 10 hiljada eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju voćnih zasada za ovu godinu.

“Javnim pozivom, koji je objavljen u skladu sa Agrobudžetom, se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava”, rekli su iz Ministarstva.

Zahtjev za podršku i potrebna dokumenta dostavljaju se isključivo putem pošte na adresu Ministarstva.

Pravo na korišćenje podrške imaju poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja poljoprivrednih proizvođača, koji su upisani u Registar primarnih proizvođača hrane biljnog porijekla u Fitosanitarnoj upravi ili u neki od registara Ministarstva.

Prihvatljive investicije su nabavka sertifikovanog sadnog materijala i opreme i sitne mehanizacije za modernizaciju voćnih zasada.

Na listi prihvatljivih predmeta nabavke nalazi se sadni materijal kupljen kod subjekata upisanih u Registar proizvođača sadnog materijala ili od subjekata registrovanih za promet sadnog materija na malo.

Na listi su i potporni stubovi za špalirni uzgoj, sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mreže za zaštitu od ptica, jednoosovinski traktori (motokultivatori) sa priključcima, samohodne travokosačice i trimeri.

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura, a maksimalna deset hiljada eura.

“Visina podrške je do 50 odsto od ukupne investicije. Podrška se realizuje na kraju investicije nakon administrativne i terenske kontrole”, navodi se u pozivu.

Iz Ministarstva su napomenuli da, ukoliko ukupan iznos svih zahtjeva za javni poziv prelazi budžetom planirani godišnji iznos, visina podrške de se proporcionalno umanjiti svim podnosiocima zahtjeva.

Pravo na podršku se ostvaruje na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske Komisije, koja ima zadatak da provjeri stanje na terenu.

“U slučaju da korisnik ne dozvoli ili spriječi rad Komisije, ili na bilo koji drugi način utiče na njen rad, podneseni zahtjev neće biti odobren. Terenska Komisija će nakon obilaska podnosioca zahtjeva sačiniti izvještaj praćen foto dokumentacijom i dostaviti ga Direkciji za biljnu proizvodnju”, zaključuje se u pozivu. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com