Crna Gora ima veliki potencijal za ulaganje u sektoru energetike - Volim Podgoricu

Crna Gora ima veliki potencijal za ulaganje u sektoru energetike

Sektor energetike predstavlja veliki potencijal za ulaganje u Crnu Goru, naročito kada su u pitanju novi proizvodni kapaciteti u oblasti obnovljive energije, ocijenio je šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Đulio Moreno.

On je kazao da će se EBRD u energetskom sektoru koncentrisati na projekat izgradnje vjetroelektrana na Krnovu i realizaciju određenih projekata malih hidroelektrana.

“Planiramo i podršku sektoru izgradnje infrastrukturnih objekata, odnosno, očekujemo potpisivanje kredita za rekonstrukciju lokalnih puteva u Crnoj Gori”, rekao je Moreno za list Elektroprivreda (EPCG).

EBRD će, takođe, pružiti tehničku pomoć državnom preduzeću Aerodromi Crne Gore prilikom izrade idejnog rješenja nove terminalne zgrade aerodroma u Tivtu.

“Važno mjesto u našim planovima zauzima i sektor održivog turizma, gdje ćemo nastaviti da podstičemo projekte poput Svetog Stefana i hotela Hilton u Podgorici”, precizirao je Moreno.

EBRD planira da, kroz subvencije, i u ovoj godini podrži do 36 malih i srednjih preduzeća (MSP) u nastojanju da poboljšaju sopstveno poslovanje.

Moreno je podsjetio da je EBRD u prošloj godini podržala deset novih projekata, a od početka poslovanja u Crnoj Gori uz njihovu podršku realizovana su 44 projekta.

Takođe, u okviru programa podrške razvoju malih preduzeća, koji je posebno prilagođen MSP u Crnoj Gori, EBRD je u prošloj godini pomogla 32 projekta.

 Na pitanje koliko je poslovno okruženje u Crnoj Gori privlačno za strane investitore, Moreno je odgovorio da imajući u vidu da se Crna Gora i dalje nalazi u procesu tranzicije, trenutno poslovno okruženje je privlačno za strane investitore, što je potvrđeno zauzimanjem 36. mjesta u Izvještaju o lakoći poslovanja Svjetske banke (SB).

“Treba imati u vidu da strani investitori, u skladu sa lokalnom regulativom, imaju ista prava kao domaći i da država ima veoma konkurentan poreski sistem i euro kao zakonsku valutu. Kako se država približava Evropskoj uniji (EU) i kako ide u susret NATO integracijama, za očekivati je da će poslovni ambijent biti sve privlačniji za strane investitore”, smatra Moreno.

U najnovijim prognozama, EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od tri odsto u ovoj godini.

“Imajući u vidu da Crna Gora ima malu i otvorenu ekonomiju, koja je osjetljiva na spoljne negativne uticaje koji su prouzrokovali sporiji rast ove godine, EBRD očekuje da će veći priliv direktnih stranih investicija, naročito u turizmu i energetskom sektoru, zajedno sa napretkom velikog projekta izgradnje autoputa, omogućiti rast državne ekonomije”, ocijenio je Moreno.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com