60 PINK PANTERA je iz Crne Gore! - Volim Podgoricu

60 PINK PANTERA je iz Crne Gore!

Interpol je pokrenuo projekat „Pink Panter”, čiji dio je i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kroz Nacionalni centralni biro Podgorica.

Članovi ove grupe su porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije, a od oko 600 registrovanih članova, njih oko 50-60 je iz Crne Gore, kaže za policijski časopis „Dokument” šef NCB Interpola Dejan Đurović, prenosi Dan.

On je dodao da sva ova lica nijesu izvršioci razbojništava i teških krađa, ali su na neki način bili povezani sa njima.

“S obzirom na to da počinioci ovih krivičnih djela koriste i lažne identitete, u okviru ovog Interpolovog projekta obrađuje se 800 lažnih i pravih imena. Broj lica koja su dosad širom svijeta iočinila više od 315 razbojništava i nanijela štetu od oko 320 miliona eura, stalno se mijenja s obzirom na to da se neka lica nasiviziraju a nova uključuju u „igru”, rekao je Đurović.

On dodaje da je razbijanju „Pink Pantera” veliki doprinos dala i crnogorska policija pomažući u identifikaciji izvršilaca krivičnih djela na osnovu tragova papilarnih linija, tragova DNK pronađenih na mjestu izvršenih razbojništava i krađa širom svijeta, kao i provjere identiteta lica lišenih slobode u inostranstvu.

“U saradnji sa Forenzičkim centrom utvrđen je identitet svih crnogorskih državljana koji su kroz „Pink Panter” projekat lišeni slobode u inostranstvu”, kazao je Đurović i dodao da su doprinos u ovom projektu dali i ostali segmenti policije.

On tvrdi da je prvobitna mreža počinilaca ovih krivičnih djela razbijena, čemu je doprinijela i crnogorska policija, međutim, ističe, evidentno je da se na njihovo mjesto pojavljuje tzv. nova generacija kriminalaca, uglavnom mlađih lica, koja ili imaju kriminalne dosijee za slična ili lakša krivična djela ili uopšte nemaju dosije.

“Oni u određenoj mjeri mijenjaju i modus operandi izvršenja ovih krivičnih djela, budući da su spremniji na upotrebu nasilja pa čak i vatrenog oružja pri vršenju razbojništava”, kaže on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com