(VIDEO) PILOT NAMJERNO SRUŠIO AVION? Uoči pada sukobio se s kopilotom, a ulaz u kokpit blokirao sjedištem! - Volim Podgoricu

(VIDEO) PILOT NAMJERNO SRUŠIO AVION? Uoči pada sukobio se s kopilotom, a ulaz u kokpit blokirao sjedištem!

Francuski mediji navode da je nakon preslušavanja snimkeaiz crne kutije istraga o padu Airbusa krenula u potpuno drugom smjeru.

Naime, odbačena je teorija o mehaničkom kvaru i sve snage su usmjerene prema ponašanju pilota! Najnovije vijesti govore da su se piloti uoči pada – posvađali. U jednom trenutku jedan je napustio kabinu, a drugi se zaključao u kokpitu. Snimke otkrivaju da su se vrata kabine u jednom trenutku i otvorila, ali je pilot iz kokpita ulaz blokirao sjedištem!

U istragu su uključena i četiri stručnjaka iz Interopola koji bi trebali pomoći francuskim detektivima da odgonetnu zašto je kokpit bio zaključan. Francuzi ne odbacuju teoriju da su pad uzrokovali teroristi…

Ostaje i pitanje zašto iz Germanwingsa nisu objavili imena pilota.

– Nema šanse da to napravimo. Moramo zaštiti njihove porodice i poštivati njihovu privatnost.

Zakoni o privatnosti u Njemačkoj su puno stroži nego, recimo u Maleziji, gdje se samo nekoliko sati nakon nestanka Malaysia Airlinesa znalo brdo podataka o pilotima…

Kopilot Airbusa Germanwingsa koji se srušio u utorak u francuskim Alpama imao je iza sebe 630 sati leta, objavila je u četvrtak Lufthansa.

Lufthansa, vlasnica Germanwingsa, nije potvrdila informacije iz izvora bliskog istrazi po kojima je jedan od dva pilota ostao za upravljačem, dok je drugi ostao blokiran izvan pilotske kabine.

“Učinićemo sve da dobijemo više informacija i nećemo učestovovati u nagađanjima. Istraga o uzrocima nesreće povjerena je kompetentnim tijelima”, kazao je sa svoje strane Germanwings.

Nakon uobičajenog početka leta, jedan od dva pilota Airbusa A320, koji se srušio u utorak sa 150 osoba, napustio je pilotsku kabinu i nije se mogao vratiti tokom pada, po izvoru bliskom istrazi koji ima saznanja o snimci iz crne kutije.

Australijski portal news.com.au objavio je razgovor s ekspertom za vazduhoplovstvo Ronom Bartschom koji je gotovo sto posto uvjeren da se avion Germanwingsa srušio zbog sabotaže pilota. Naravno, pod uslovom da je istinita tvrdnja da je jedan pilot ostao sam zaključan u kokpitu.

– Sabotaža je jako uvjerljivo objašnjenje. Pazite, let se u samo osam minuta strmoglavio s 10.000 metara na 1.800 metara, a pilot nije odaslao poziv upomoć. Dosta nelogično, zar ne – objasnio je Bartsch koji tvrdi da nije ništa neobično da jedan pilot povremeno izađe iz kabine na WC.

A je li moguć scenario da je pilot koji je ostao u kokpitu u međuvremenu pao u nesvijest i slučajno zaključao kabinu?

– Apsolutno nemoguće! Naime, kada je pilot u nesvijesti i zaključan u kokpitu, posada može iskoristiti poseban kod za ulazak u kabinu. Međutim, ako pilot baš želi ostati zaključan, on ima kombinaciju da nadjača taj hitan kod. Ali za to mora biti potpuno pri svijesti – objasnio je Bartsch i odmah u startu srušio teoriju da je pilot pao u nesvijest.

Nažalost, dodao je, u Airbusovima ne postoji mehanizam da se pošalje ‘mayday’ poziv van pilotske kabine.

(Izvor: Jutarnji.hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com