Oni žive usred okeana, 1.600 kilometara od najbliže civilizacije - Volim Podgoricu

Oni žive usred okeana, 1.600 kilometara od najbliže civilizacije

Tristan da Kunja je defintivno najizlolovanije mjesto na svijetu, s obzirom da se od najbližeg kontakta sa civilizacijom nalazi na 1.600 kilometara udaljenosti.

Više od nedelju dana je potrebno da se dođe brodom do ovog ostrva, s obzirom da ne postoji aerodrom, a njegovi žitelji su odlučili da žele u potpunosti da promjene izgled ovog mjesta.

Ovo ostrvo je nastalo erupcijom jednog vulkana, a za istoričare je prava Meka, jer sadrži poslednje ostatke engleske kolonizacije.

Međutim, oni žele sada da se priključe ostatku civilizacije u 21. vijeku, te zajedno sa Kraljevskim institutom britanske arheologije, teže ka tome da njihovo ostrvo postane samoodrživo, tako što će prihvatiti radikalne promjene u poljima arhitekture, energije i poljoprivrede.

Trenutno se na ostrvu nalazi oko 300 ljudi, a tamošnja civilizacija se formirala oko 1810. godine kada je ostrvo služilo kao zatvor za francuske i britanske zarobljenike. Pravi šok za ove stanovnike je uslijedio 1961. godine, kada je vulkan koji se nalazio na ovom ostrvu eruptirao, te su svi morali da budu evakuisani u Englesku.

Tristan da Kunha

S obzirom da nisu imali prevelikog kontakta sa ostatkom civilizacije, ljudi sa Tristana nisu mogli da izdrže u ovoj državi, pa su se ubrzo vratili, složniji nego ikada.

Ovo maleno ostrvo će sledeće godine napuniti 200 godina, a s obzirom na velike klimatske promjene i njihov život je postao teži, pa su prinuđeni da traže pomoć van svojih granica.

“Ekonomija ovog ostrva se smanjuje, pa su sami troškovi života povećani. Upravo zato oni žele da naprave samoozdržive zgrade, solarnu energiju i sisteme za preradu vode, kako bi im se smanjili troškovi života”, ističe jedan od naučnika zadužen za njihovu izgradnju.

Tristan da Kunha

Uprkos njihovom skromnom životu, na Tristanu možete naći internet kafee u kojima računari dostižu brzinu konekcije od 256 kb/s, a na ovo ostrvo je konekcija stigla 1998. godine, dok je 2006. otvoren prvi kafe.

(24 sata, foto:Profimedia)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com