Legendarni Kazanova: Sa koliko žena je tačno spavao? - Volim Podgoricu

Legendarni Kazanova: Sa koliko žena je tačno spavao?

Đakomo Kazanova (1725-1798) je venecijanski pustolov i jedan od najupečatljivijih simbola upamćen, između ostalog, po legendi da je osvojio srca i tijela deset hiljada žena, ali i po činjenici da je iskamčio dozvolu od pape Benedikta XIV da i petkom može da jede meso.

Možda je nekima ipak nepoznato da je Kazanova išao na Univerzitet u Padovi kada mu je bilo samo dvanaest godina, a 1742. godine postao je doktor pravnih nauka, a potom advokat.

Bio je sekretar španskog ambasadora, ali i drugi violinista u pozorištu San Samuele u Veneciji. U Parizu je postao direktor državne lutrije i započeo posao štampanja svile.

Bio je i sekretar venecijanskog ambasadora u Beču biblotekar u Češkoj.

Kazanova je bio vrlo vrijedan i obrazovan čovjek: napisao je više od dvadeset knjiga, između ostalog Venecijanske anegdote iz 14. veka, roman Icosameron, preveo Ilijadu na italijanski. Memoare je napisao na francuskom.

U knjizi sjećanja, iz obzira prema damama, kada je govorio o ljubavnim osvajanjima, koristio je lažna ženska imena.

Žena je kao knjiga, koja se, bila dobra ili loša, mora najpre svidjeti naslovnim listom. Ako ta stranica nije zanimljiva, neće pobuditi želju za čitanjem, a ta je želja upravo tolika koliko je zanimljiv naslov“, napisao je Kazanova.

(Stil)

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com