Novljani ne daju Mamulu - Volim Podgoricu

Novljani ne daju Mamulu

Ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, na ulazu u Bokokotorski zaliv, dato je u zakup na 49 godina švajcarskoj kompaniji “Oraskom”. U februaru ove godine ugovor su o tome potpisali ministar turizma i održivog razvoja, Branimir Gvozdenović, i predsjednik “Oraskoma”, Samih Saviris.

Uprkos tome, u Herceg Novom je pitanje ovog zakupa i dalje otvoreno, a jaka je struja onih koji se zakupu protive i očekuju da, na kraju, poslanici Skupštine Crne Gore, koji daju konačno zeleno svjetlo na ugovor, ne podrže davanje u zakup. Otud ponovo rasprava o ovoj temi na poslednjem zasijedanju hercegnovskog parlamenta.

Opozicioni odbornici predložili su da SO zatraži od stranaka u parlamentu Crne Gore da ne podrže zakup Mamule, da svakom budućem definisanju njenog statusa, Vlada uključi SO, i konačno uvaži činjenicu da je reč o teritoriji opštine, javnom dobru i spomeniku kulture. Ti prijedlozi nisu prihvaćeni.

Donedavna vlast a sada opozicija u hercegnovskom parlamentu bila je izričito protiv izdavanja u zakup uprkos prezentaciji koju su imale predstavnice “Oraskoma” i Tenderske komisije, i obećanja da će se “Oraskom” sa dužnim pijetetom odnositi prema Mamuli. Oni koji se protive zakupu ističu da su motivisani činjenicom da je za vrijeme Drugog svjetskog rata Mamula bila kazamat u kome su okupatori zatvarali rodoljube, te podatkom da ne treba davati u zakup nešto što ima status kulturnog dobra.

Olivera Doklestić, predsjednica Ekološkog društva “Boka”, ukazala je na kulturno-istorijsku vrijednost Mamule, i upozorila da će teškim mašinama ona biti potpuno devastirana, a staništa galebova zauvijek izgubljena. Obrad Gojković (SNP) je ocijenio da je Mamula poklon Vlade Crne Gore investitoru i ponovio da je čitav proces pregovora bio netransparentan, te da će investitor graditi privatnu vilu sa 23 sobe.

Danijela Đurović, iz iste partije, podsjetila je na 9.000 potpisa građana koji su rekli “ne”zakupu Mamule, ali i na vanrednu sjednicu SO Herceg Novi, održanu 18. februara 2014. godine, na kojoj su 18 od 35 odbornika dali podršku građanima Novog. Boris Seferović (NOVA), apelovao je na poslanike u parlamentu Crne Gore da glasaju protiv zakupa ostrva, koje ne predstavlja samo kulturno-istorijsku nego za Novljane ima i izuzetnu emotivnu vrijednost. Poručio je i “neka bude divlja, ali neka bude naša”. Dr Savo Marić (Novska lista) ocijenio je da je tender namješten, da se ostrvo vodi kao livada, da je zemljište iznajmljeno, a tvrđava data gratis. Istakao je i bojazan da ostrvo neće biti dostupno Novljanima, kao ni more, a onda pitao da li ikome pada na pamet da od Aušvicana pravi hotel…

VLAST PRELOMILA

Predstavnik Udruženja građana “Izbor” koji čini hercegnovsku vlast zajedno sa DPS-om, Željko Vavić, istakao je da je Mamula odavno prepuštena sama sebi, da propada kao i da je sve bolje od stanja u kakvom je tvrđava sada. Dušan Radović Krušo – smatra da “Oraskom” nudi dobro riješenje za zakup pa je to sada i jedino rešenje da se Mamula dugoročno zaštiti od devastacije, uprkos tome što nije pohvalno davati u zakup takav kompleks.

(Novosti)

3 komentara

  1. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com