Vlada CG: Netačno je da gušimo slobodu medija - Volim Podgoricu

Vlada CG: Netačno je da gušimo slobodu medija

Tvrdnje da Vlada nedosljedno primjenjuje zakonske propise u sferi medija i ne doprinosi medijskom pluralizmu su neosnovane, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Iz Vlade su reagovali na ovakve ocjene više nevladinih organizacija. U saopštenju Centra za razvoj nevladinih organizacija, Centra za građansko obrazovanje, Anime, Centra za ženska prava, Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Instituta alternativa, Mreže za afirmaciju nevladinog sektorka i Centra za monitoring i istraživanja, navodi se da je blokada računa Televizije Vijesti zbog poreskih dugova, posljedica nedosljedne primjene zakonskih propisa u sferi medija. 

Iz ministarstava kulture i finansija su saopštili da su neosnovane tvrdnje da Vlada nedosljedno primjenjuje  zakonske propise u sferi medija, da ne sprječava nelojalnu konkurenciju, da različito tretira medije i da ne doprinosi medijskom pluralizmu.

Iz Vlade su naveli da su evropski pravni okvir, odnosno standardi i pravo na slobodu mišljenja, izražavanja i informisanja, polazna osnova konstitucije crnogorskog medijskog sistema, kao i da se Ustavom garantuje sloboda izražavanja, sloboda štampe i zabrana cenzure.

„Medijski zakoni predmet su pozitivnih ocjena u izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2013. i 2014. godinu, gdje se, u dijelu koji se odnosi na oblast medija, navodi se da je „postignut dobar nivo pravne usklađenosti“ u ovoj oblasti“, kazali su oni.

Prema Zakonu o elektronskim medijima, navode iz Vlade, za podsticanje medijskog pluralizma, produkcije komercijalnih emitera i očuvanja raznovrsnosti elektronskih medija u Crnoj Gori, iz dijela prihoda od igara na sreću obezbjeđuje novac za podsticanje proizvodnje programskih sadržaja komercijalnih emitera od javnog interesa.

Iz Vlade su, iako, kako su rekli, nije riječ o medijskom zakonu, ocijenili da je važno iz ugla zaštite pluralizma medija u Crnoj Gori ukazati da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisana obaveza vlasnika vozila da prilikom registracije plate naknadu za korišćenje radijskih prijemnika u iznosu od dva EUR.

Od toga se 95 odsto sredstava dodjeljuje Fondu Agencije za elektronske medije za pomoć komercijalnim radio emiterima.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima, koji je trenutno u proceduri javne rasprave, predloženo je, kako se navodi, da se od Fonda od igara na sreću sredstva dodjeljuju komercijalnim TV emiterima i neprofitnim radio i TV emitera, kako te dvije kategorije emitera ne bi bile diskriminisane zbog rješenja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Iz Vlade su podsjetili da je, u cilju podrške razvoju i očuvanju pluralizma medija u Crnoj Gori, Vlada u potpunosti realizovala trogodišnji Program državne pomoći emiterima/elektronskim medijima (2011-2013) koji je podrazumijevao otkup duga koji komercijalni emiteri imaju prema Agenciji za elektronske komunikacije i Radio-difuznom centru u iznosu od 4,4 miliona eura.

Realizovana je i državna pomoć komercijalnim štampanim medijima u iznosu od 880 hiljada eura (iznos opredijeljen Bega Press za izvršenje Komisionih ugovora sa izdavačima – Jumedia Mont, Pobjeda Ad, Daily Press i Monitor).

„I to: DAILY PRESS DOO – Dnevni list „Vijesti“ – 255.756,31 eura, MONITOR DOO – Nedeljnik „Monitor“ 24.760,25, JUMEDIA MONT DOO – Dnevni list „Dan“ – 332.686,82, POBJEDA AD – Dnevni list „Pobjeda“ – 267.598,94 eura“, kaže se u saopštenju Vlade.

Kad je u pitanju konkretna situacija Televizije Vijesti, iz Vlade su kazali da su inspektori Poreske uprave, sredinom prošle godine, u sklopu redovnih aktivnosti i po prijavama građana u okviru kampanje „Budi odgovoran“, kontrolisali poslovanje medijskih kuća u Crnoj Gori, među kojima i Televizije Vijesti.

„Tom prilikom je kod ovog subjekta utvrđen poreski dug u visini od oko 350 hiljada eura“, navode iz Vlade.

U cilju prevazilaženja problema nagomilanih poreskih obaveza i iznalaženja rješenja koje neće ugroziti redovno poslovanje i likvidnost Televizije Vijesti, Ministarstvo finansija je, kako se dodaje, odobrilo tom mediju odlaganje naplate poreskih potraživanja, odnosno plaćanje duga u ratama na period od maksimalno 12 mjeseci.

„Uprkos dobroj volji i namjeri da se zajednički prevaziđe problem identifikovanog duga, Televizija Vijesti je nastavila sa praksom poreske nediscipline, ne plaćajući rate u skladu sa definisanom dinamikom, zbog čega je Poreska uprava bila primorana da preduzme mjere prinudne naplate“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Ministarstvo finansija je, uprkos činjenici da Televizija Vijesti nije poštovala rokove za plaćanje reprograma duga, uvažavajući ulogu medija, kao kreatora javnog mnjenja i važnog stuba demokratskog društva, bilo otvoreno za dijalog radi iznalaženja adekvatnog rješenja nastale situacije.

Na inicijativu menadžmenta Televizije Vijesti, kako je saopšteno, održano je više sastanaka u Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi po tom pitanju.

„Najbolja namjera Ministarstva finansija i Poreske uprave za iznalaženje rješenja u konkretnom slučaju je sada, od strane Televizije Vijesti i dijela nevladinog sektora, okarakterisana kao selektivno postupanje i neprincipijelan pristup prema medijima, što cijenimo neutemeljenim i, u krajnjem, nekorektnim odnosom“, poručeno je iz Vlade.

Ministarstvo finansija će, kako se navodi, nezavisno od komentara pojedinaca, nastaviti praksu neselektivnog i transparentnog postupanja i stroge primjene zakonskih normi u procesima kontrole i praćenja izvršenja poreskih obaveza prema državi.

„Jer bi svako odstupanje od ovog principa značilo kršenje zakona od strane onih koji su zaduženi za njihovu primjenu. Iznijete činjenice u potpunosti opovrgavaju tvrdnje iz saopštenja. Vlada će nastaviti da njeguje medijski pluralizam i da se neselektivno odnosno principijelno odnosi prema svim medijima“, zaključuje se u saopštenju.

2 komentara

  1. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com