Isus je imao ženu, sina, brata…i nije vaskrsnuo?! - Volim Podgoricu

Isus je imao ženu, sina, brata…i nije vaskrsnuo?!

Doktor Aryeh Shimron navodi da je sproveo nove testove koji upućuju na to da je grobnica Talpiot, pogrebno mjesto pronađeno u istočnom Jerusalimu 1980. godine, porodični grob Isusa iz Nazareta, njegove supruge Marije Magdalene i njihovog sina Jude.

Geolog u Jerusalimu tvrdi da je otkrio ‘gotovo nedvosmislene dokaze’ koji bi ponovo mogli pokrenuti pitanje posljednjeg počivališta Isusa Krista, piše Independent.

Dokumentarac Jamesa Camerona iz 2007. nazvan “Posljednja Isusova grobnica” otkriva kako je grob sadržao devet grobnih kutija ili “kosturnica” s imenima “Isus, sin Josipov”, “Marija” te druga imena vezana uz Novi Zavjet.

Natpisi u grobu i približan datum ukopa natjerali su neke istraživače da zaključe kako je grob Talpiot  znak da se Isus vjenčao, imao dijete te da se, zbog njegovih posmrtnih ostataka, Vaskrsnuće zapravo nikada nije moglo dogoditi.

Kontroverzne su tvrdnje opovrgnute već u vrijeme objave dokumentarca, a često spominjano objašnjenje jeste da su otkrivena imena bila vrlo uobičajena u to doba.

Govoreći za New York Times, dr. Shimron je izjavio kako geohemijski testovi na „desetoj“ kosturnici upućuju da je kutija vrlo vjerovatno odnesena od drugih u grobu Talpiot. To je značajno otkriće jer aramejski natpis na desetoj kosturnici kaže: “Jakov sin Josipov brat Isusov.” To daje dodatnu težinu tvrdnjama da su u grobnici Isus Hrist i njegova porodica.

-Dokazi su snažniji od onoga što sam očekivao. Mislim da imam vrlo jake, gotovo nepobitne dokaze da je Jakovljeva kosturnica provela dobar dio života, ili smrti, u grobu Talpiot – objašnjava Shimron.

Geohemijski testovi, koje je provelo Izraelsko vijeće za antikvitete pod nadzorom Shimrona,su funkcionisali na pretpostavci da su sve kosturnice u grobu Talpiot u jednom trenutku bile prekrivene  istom vrstom gline koja pak ima prepoznatljiv mineralni sastav.

I dok će rezultati vrlo vjerovatno rasplamsati debatu o mogućim ostacima Hrista, još uvijek su vrlo daleko od prihvatanja u naučnim krugovima.

Kolekcionar koji posjeduje Jakovljevu kosturnicu izjavio je za Times kako Shimronov rad ništa ne determiniše dok drugi jerusalimski arheolozi čekaju službenu objavu naučnog rada.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com