Kako je Bred Pit predvidio raspad bivše Jugoslavije - Volim Podgoricu

Kako je Bred Pit predvidio raspad bivše Jugoslavije

Kada je 1988. godine prvi put izvadio pasoš i bukirao let za Jugoslaviju, Bred Pit je imao 24 godine i nekoliko sitnih uloga u “Dalasu” i propalim humorističnim serijama.

Bred je tada zarađivao za život reklamirajući lanac meksičkih restorana u odijelu maskote, ogromne kokoške. Zato mu se glavna uloga u američko-jugoslovenskoj koprodukciji “Tamna strana sunca” učinila kao životni bingo.

Plata od 1.523 dolara nedjeljno, sedam nedjelja boravka na jadranskoj obali i prilika da na snimanju vozi motor su ga doveli u Dubrovnik i Boku Kotorsku, gdje je reditelj Božidar Nikolić snimao film.

– Otišao sam u Los Anđeles na audiciju na kojoj se pojavilo 400 momaka. U užem izboru ostala su dvojica. Agenti su me nagovarali da izaberem drugog momka, ali ja sam se odlučio za Breda Pita. Kada je saznao da je dobio ulogu, skakao je od sreće –  rekao je svojevremeno Božidar Nikolić za “Jutarnji list”.

Pit se brzo spakovao i doletio na Jadran. U filmu je tumačio mladića koji ima rijetku alergiju na sunce, pa dobar dio filma glumi u kostimu s fetišističkom kožnom maskom na glavi.

Bred je kasnije za američke magazine ispričao da je već tada osjetio napetost između naroda u tadašnjoj Jugoslaviji.

– I na setu sam osjetio da nešto nije u redu. Stalno su se glasno raspravljali i svađali se. Mogao sam da napipam mržnju – govorio je Pit, koji je tog ljeta zadovoljan otišao s Jadrana.

Pit i jedan američki kolega su imali nekoliko slobodnih dana i otišli su u Dubrovnik. Poslije jedne noći panično me je nazvao iz Dubrovnika da dođem po njega. On i prijatelj zakačili su se u nekom baru s lokalnim mladićima i pukom srećom izbjegli batine i noćenje u policiji. Bio sam van sebe od bijesa, ali to je još više učvrstilo naše prijateljstvo – rekao je režiser.

Nekoliko godina kasnije, holivudski zavodnik je ponovno posjetio režisera Nikolića u Beogradu.

Kako kaže Nikolić, glumac je bio oduševljen jadranskom obalom i maštao je da se jednog dana tu skrasi i kupi vilu. Oduševilo ga je što je mogao bezbrižno da pliva s delfinima. Te scene su na kraju i završile u filmu.

– To je bilo sasvim slučajno. Čekali smo da delfini napuštaju zaliv Boke Kotorske, a u međuvremenu Pit je htio malo da se okupa. Doplivao je do delfina, koji ga je snažno perajima udario po tijelu. Zaustavili smo snimanje i pitali ga da li je sve u redu, ali on je insistirao da nastavimo da snimamo. Nastavio je da pliva s delfinima i to su na kraju bili najljepši kadrovi u filmu- rekao je Endi Horton, scenarista filma.

Ipak, nije sve prošlo bez incidenata. Pit je dva puta zamalo dobio batine. Prvi put zbog potreba filma, kada ga u jednom kadru napadne nekoliko Crnogoraca i premlate ga zato što je štitio djevojku. Drugi put su stvari zaista krenule nezgodno.

– Htio je da se pomiri s tadašnjom djevojkom, ali nije mu uspjelo. Pozvao me je i pitao može li doći na nekoliko dana do mene u Beograd i ja sam ga ugostio. Vodio sam ga da gleda utakmicu tadašnjeg Kupa prvaka između Crvene zvezde i Bajerna – opisao je Nikolić kako je Pit uživo gledao majstorije Roberta Prosinečkog koji je tada igrao za Zvezdu.

Nekoliko godina kasnije, holivudski zavodnik je ponovno posjetio režisera Nikolića u Beogradu.

– Bio je 1991. godine u Budimpešti gdje je pokušavao da se ravić, se nikada nije prikazivao u biskopima u bivšoj državi. Iako su producenti tvrdili da film nije završen zbog ratnih okolnosti, vjerovatno je pravi razlog taj što je bio prilično dosadan.

Režiser je završio film 1997. godine kada se, u jeku slave Breda Pita, pojavio u videodistribuciji, a danas može da se pogleda na Jutjubu.

 (Izvor:24sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com