KOTOR:Kruzer se zamalo nasukao - Volim Podgoricu

KOTOR:Kruzer se zamalo nasukao

Tokom boravka kruzera „Viking Star“ u luci Kotor, izbjegnuta je ozbiljna nesreća. Negdje oko 14 sati, brod koji je do tada boravio na sidrištu na oko 4 kabela sjeverno od rive na Luži, počeo je da „ore sidrom“.

Sidro naime, nije držalo dobro, već se povlačilo po morskom dnu, vučeno od strane broda kojeg je nosila snažna bura.

 Situaciju je dodatno otežala činjenica da je „Viking Star“ potpuno novi brod na kome se još otklanjaju pojedini tehnički nedostaci, a posada još nije u potunosti uvježbana. Stoga se, dok su pokrenuti svi strojevi i dostignuta maksimalna snaga tzv. pramčanih i krmenih potisnika, 227 metara dugi kruzer u jednom momentu našao na manje od 100 metara od obale Kotora.
 
Pramac broda od skoro 48 hiljada tona bio je na tek nekoliko desetina metara udaljen od plaže ispod nekadašnjeg URC-a, a krma se nalazila na 50-tak metara od vrha rive i svetionika na Luži.
 
Brod je u tom momentu bukvalno pregazio u signalnu plutaču koja obilježava manji pješčani sprud na ušću rijeke Škurde ispod tzv. Italijanskog parka, a o dramatičnosti situacije svjedoči i nekoliko fotografija koje su napravili čitaoci i poslali „Vijestima“.
 
Na sreću, sve se dobro završilo i „Viking Star“ je ubrzo stavljen pod kontrolu i prebačen na novu poziciju sidrenja, bliže obali u Dobroti.
 
Dok se sve ovo dešavalo, na komandnom mostu norveškog kruzera bio je pilot luke Kotor, kapetan Zdravko Milošević, a o incidentu je obaviještena i Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor koja je napravila zapisnik i kojoj će po uobičajenoj proceduri, zapovjednik norveškog kruzera, kapetan Gjulik Svalastog, uložiti tzv. sea protest, odnosno zvaničnu prijavu pomorske nezgode.
 
 (Vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com