Tači stiže u Beograd - Volim Podgoricu

Tači stiže u Beograd

Šef diplomatije Kosova Hašim Tači potvrdio je dolazak u Beograd na konferenciju o evropskim integracijama zapadnog Balkana, saopštio je organizator skupa, Omladinski odbor za obrazovanje.

Ta nevladina organizacija, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, od 23. do 25. aprila organizuje konferenciju “Evropske integracije zapadnog Balkana: zajedno možemo bolje”, na kojoj će dvadeset govornika diskutovati o evropskim integracijama zemalja u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, učešće su za sada, osim Tačija, potvrdili i njegov zamjenik Petrit Seljimi, državna sekretarka za evropske integracije Makedonije Ana Blažeska, zamjenica direktorke direktorata za evropske integracije BiH Darija Ramljak, ministar-savjetnik iz BiH Šerif Mujkanović, ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko i britanski ambasador Denis Kif. 

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je potjernica za Hašimom Tačijem u Srbiji i dalje na snazi tako da on može da bude uhapšen ako dođe u Beograd. I ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je naveo da će Tači biti priveden, ukoliko dođe u Beograd. 

Međutim, kako ističe Rojters, hapšenje ministra spoljnih poslova Kosova, ukolikoa dođe u Beograd, bio bi diplomatski incident koji bi naljutio EU pa je tako malo vjerovatno da će Tači zaista biti uhapšen. 

Osim toga, Tačijev savjetnik Ardijan Arifaj je izjavio da je šef kosovske diplomatije “glavni lider u regionu koji promoviše mir i saradnju između naroda i država”. 

Učešće na skupu su potvrdili i zamjenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, oficir za vezu s Kosovom Valdet Sadiku, poslanici Borislav Stefanović i Dejan Radenković, kao i predstavnici organizacija civilnog društva Milan Antonijević, Sonja Biserko, Dušan Janjić.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com