Zašto kosa sijedi? - Volim Podgoricu

Zašto kosa sijedi?

Mnogi od nas svoje prve sijede vlasi dobiju i prije nego što napune 30 godina. I dok ih mnogi smatraju atraktivnim, postoje i oni koji se svim silama trude da ih sakriju.

“Pravilo sive kose” tvrdi da će polovina populacije do svoje pedesete godine izgubiti 50 odsto prirodne boje kose. Kada su istraživači riješili da testiraju ovo pravilo, otkrili su da je 74 odsto ljudi starosti između 45 i 65 godina imalo sijede vlasi koje su predstavljale 27 odsto svih vlasi na glavi.

Šta određuje boju kose?

Boju kose određuju ćelije poznate kao melankociti. Oni stvaraju pigment koji se ugrađuju u tkiva rastuće kose kako bi stvorili kosu u neverovatno velikom broju prirodnih nijansi.

Boja kose zavisi od odnosa dvije grupe melanina. I dok promjena odnosa ovih pigmenata može da stvori veliki broj boja i nijansi, braća i sestre vrlo često imaju sličnu boju kose.

Sijede

Rast ljudske kose je cikličan. Tokom faze poznate kao anagen, kosa raste 1 centimetar mjesečno. Ova faza može trajati tri do pet godina i stvoriti kosu koja može da bude dugačka između 36 do 60 centimetara.

Na kraju anagen faze, folikule se gase i rast kose prestaje na 3 mjeseca. Pri kraju ove faze odmaranja (telogen faza), kosa se skida i folikule su prazne do ponovnog početka anagen faze.

Produkcija pigmenata se takođe aktivira i gasi u ritmu sa ovim ciklusom. Kada se ćelije pigmenta ugase na kraju jednog ciklusa i potom ne uspiju da se ponovo aktiviraju na početku sljedećeg, kosa postaje siva.

Gubljenje boje

Genetski faktori su važni u određivanju trenutka kada kosa sijedi.

Ne postoje dokazi koji bi dobijanje sivih povezali sa stresom, ishranom ili načinom života, ali ih mogu izazvati pojedine autoimune bolesti.

Izvor: ladyone.info

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com