EU upozorila Beograd da ne hapse Tačija - Volim Podgoricu

EU upozorila Beograd da ne hapse Tačija

Evropska unija poručila je Srbiji da u slučaju dolaska kosovskog ministra vanjskih poslova i zamjenika premijera Hašima Tačija u Beograd, treba poštivati proceduru predviđenu Briselskim sporazumom, dok je Tači za prištinske medije rekao da bi njegov eventualni dolazak bio “dobra poruka za Kosovo, Srbiju i regiju”.

Ranije su zvaničnici iz Srbije najavljivali da bi Tači, koji je pozvan na skup o evropskim integracijama zapadnog Balkana od 23. do 25. aprila u Beogradu, mogao biti uhapšen ukoliko dođe, jer je za njim raspisana potjernica zbog navodnih zločina prema Srbima na Kosovu iz 1997. godine.

Upitan da li se plaši da bi mogao da bude uhapšen, odgovorio je: „Mislim da je i Srbiji poznato – mračna vremena i za Srbiju i za Kosovo su prošlost i poznato je da su u to vrijeme postojale potjernice za mnoge ličnosti iz svijeta i regije među kojima je bila i ta za mene”.

Sada, kako je rekao, u Beogradu postoji novo rukovodstvo koje želi evroatlantske integracije.

„Moj dolazak bi bio dobra poruka i za Kosovo i za Srbiju, kao i za mir i stabilnost i regionalnu saradnju, i poruka pomirenja naših naroda. U posljednje tri godine smo provodili mnogo vremena u Briselu radeći za dobrobit naših zemalja uz veliko angažovanje Catherine Ashton, a sada Federice Mogherini “, rekao je Tači u intervjuu za prištinski Express.

Poštovati dogovorene procedure

Na izjave ministra policije Srbije Nebojše Stefanovića da bi Tači mogao biti uhapšen, reagirala je i Evropska unija rekavši da se trebaju poštovati procedure.

“Tokom dijaloga o normalizaciji (odnosa Beograda i Prištine) dogovorena je procedura uzajamnih posjeta srbijanskih i kosovskih zvaničnika, koja predviđa da se sve rješava preko oficira za vezu”, rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za vanjske poslove Federice Mogherini.

“EU očekuje da se ta procedura poštuje i u ovom konkretnom slučaju”, navode mediji izjavu Kocijančič.

U Briselu su u četvrtak istaknuli da EU nije ni inicijator ni organizator skupa na kojem bi, prema najavama iz Prištine, mogao sudjelovati Tači i da zato njihov komentar ne bi bio prikladan.

Tači je, uz još četiri ministra vanjskih poslova zemalja regije, pozvan na skup koji organizira nevladina organizacija Ambasadori mira.

Sastanak u Briselu

Posrednu poruku Beogradu povodom ovoga uputio je u petak i šef delegacije EU u Srbiji Michael Davenport, rekavši kako bi trebalo poštovati procedure koje se primjenjuju u takvim prigodama.

“Postoje određene procedure koje bi trebalo koristiti i koje postoje kad su u pitanju ovakve posjete. To je sve što mogu reći”, izjavio je britanski diplomata.

Zvaničnici iz regije okupiće se u utorak u Briselu na sastanku posvećenom integraciji kopnenog, riječnog i vazdušnog saobraćaja regije u zajedničku evropsku mrežu, kako bi se otklonila “siva mrlja” na saobraćajnoj mapi Evrope.

Na tom skupu će biti i Tači koji je rekao da će se u Briselu pričati o telefoniji, novim temama, ali i implementaciji ranije postignutih dogovora, te da bi njegov eventualni dolazak u Beograd poslije toga bio “dobra poruka za Kosovo, Srbiju i regiju”.

(Izvor: Aldžazira/Agencije)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com