Danas je Bijela nedjelja - Volim Podgoricu

Danas je Bijela nedjelja

Osvjedočivši se u njegovo vaskrsnuće, jedanaestorica apostola su to ispričala dvanaestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, ali on im odgovori: “Ne vjerujem, dok to ne vidim”

Tomina nedelja je prva nedelja poslije Vaskrsa. Naziva se još i nedelja Antipashe, Bijela nedjelja. Novom nedjeljom se naziva, jer početak svih nedjelja počinje od nje, jer poslije Vaskrsa prvi put ponavlja i kao da obnavlja veliki praznik Vaskrsenja.

Posvećena je Svetom apostolu Tomi i njegovom nevjerstvu u Hristovo vaskrsenje. Tog dana je apostol Toma svoje nevjerje zamijenio vjerom.

Naziv je dobila po Tomi, jednom od dvanaest velikih apostola. U sedmici između Vaskrsa i Tomine nedjelje vrata raja su otvorena, i onaj ko tad umre pravo u raj ide. Po biblijskom učenju, Isus Hrist se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata.

Osvjedočivši se u njegovo vaskrsnuće, ova jedanaestorica su to ispričala dvanaestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, ali on im odgovori: “Ne vjerujem, dok to ne vidim.”

Osmi dan po Vaskrsu je Isus Hrist ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih sve na okupu i prekorio Tomu što nije odmah u njegovo vaskrsnuće povjerovao. Otuda je Toma, čije ime na jevrejskom znači Blizanac, dobio nadimak Nevjerni.

Kada se apostol Toma uvjerio u rane Hristove uzviknuo je : “Gospod moj i Bog moj!”

Uvjerivši se, tako, lično u Hristove rane i njegovu besmrtnost, Toma je postao jedan od najdosljednijih pobornika hrišćanstva, koje je širio u Palestini, Persiji i Indiji. Stradao je izboden kopljima, u indijskom gradu Melipuru, zato što je suprugu i sina tamošnjeg cara preobratio u hrišćanstvo.

(Stil)

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com