CG: Koje partije imaju “botove” na internetu? Samo pratite komentare - Volim Podgoricu

CG: Koje partije imaju “botove” na internetu? Samo pratite komentare

Fenomen „stranačkih botova“ jedanje od savremenih načina putem kojeg političke partije šire svoju propagandu. Radi se o partijskim aktivistima koji komentarima na društvenim mrežama i internet portalima pokušavaju da šire ili odbrane stavove koje zastupa njihova stranka.

Iako kod nas nijesu uticajni kao na Zapadu i pojedinim zemljama regiona, botovi su, kako tvrde sagovornici Pobjede, na „dobrom putu“ da to budu i u Crnoj Gori.

Adis Balota, dekan Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta Mediteran, ocjenjuje da crnogorske stranke u posljednje vrijeme aktivnije koriste ovaj mehanizam promocije partijske politike.

“To treba da se shvati kao samo još jedan alat koji pomaže širenju određene ideje. Političke partije odavno koriste bilborde, spotove i slično, a odskoro i botove. Botovi su obično partijski vojnici, bili oni na platnome spisku ili ne, koji se javljaju na društvenim mrežama i komentarima novinskih članaka. Obično pod velom anonimnosti pokušavaju komentarima da kreiraju određeno javno mnjenje. To je za početak najviše usmjereno prema čitaocima takvog sadržaja”,  objašnjava Balota.

Botovska aktivnost može se vidjeti, kako dodaje, po velikoj količini komentara na nekom portalu nakon što se objavi tekst u vezi sa određenom političkom partijom, koji je u tom trenutku aktuelan.

“Primijetio sam da, ukoliko dođe do tekstova koji se tiču nesuglasica u samim političkim partijama, bude i do 1000 komentara. To je pokazao primjer SNP kada ih je Aleksa Bečić napustio, a sada to vidimo i kod komentara na SDP, kojem se približava Kongres”,  kazao je Balota.

Korišćenje botova, kako ističe, nema samo cilj da ostavi utisak ili regrutuje nove glasače, već se, pod velom anonimnosti, partije pokušavaju obračunati sa neistomišljenicima.

Balota smatra da se tako stvara privid da politički akteri koji koriste botove imaju mnogo veću snagu nego što je to zapravo slučaj.

Prema njegovom mišljenju, u našoj zemlji se „botovanjem“ ne bavi veliki broj ljudi.

“Postoje naručeni komentari koji se vrte u određenom krugu. To je prvi nivo. Tu se od osobe ili bota ne očekuje da ima neku veliku kreativnost. Dakle, da lajkuje, podrži i slično. Na drugom nivou su botovi koji su donekle politički angažovani i imaju veći stepen političkog obrazovanja, što se i po samom komentaru može zaključiti. Treća vrsta su „slučajni prolaznici“ na tom sajtu” objašnjava Balota.

DPS, kako nam je saopšteno Pobjedi, ne koristi botove, ali su uvjereni da se druge političke partije služe tim vidom propagande.

“Nemamo „botove“ u smislu grupa čiji je isključivi posao da napadno i uniformisano zatrpavaju portale i društvene mreže komentarima. DPS, kao najsnažnija i najbolje organizovana partija, većinu poslova vezanih za društvene mreže prepušta Savjetu mladih DPS, putem kojih oni otvoreno, argumentovano i afrimativno promovišu partijske politike i aktivnosti. Smatramo da internet igra sve značajniju ulogu u promovisanju partijskih politika, ali da se glavni rezultati ipak postižu na terenu, u direktnoj komunikaciji sa građanima i mi smo posvećeni tome”, kazali su Pobjedi iz te partije.

 Iz opozicione SNP su kazali da ta partija ne koristi botove.

“Za time nema potrebe, a u to se možete uvjeriti prostim uvidom u komentare na portalima i društvenim mrežama. Sve što imamo saopštavamo jasno i transparentno”,  ističu iz SNP-a.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com