Nimanbegu: Još nijesam zadovoljan položajem Albanaca - Volim Podgoricu

Nimanbegu: Još nijesam zadovoljan položajem Albanaca

Forca je u posljednje vrijeme pojačala koordinaciju i razgovore sa DPS-om o koalicionom sporazumu i može se očekivati da on bude uskoro dopunjen, kazao za Pobjedu Genci Nimanbegu, poslanik te partije.

“Sporazum je djelimično realizovan, posebno zbog neprincipijelnih igara tokom 2013. godine oko vršenja vlasti u Ulcinju, gdje su neki lokalni političari tu godinu maksimalno iskoristili da, minirajući lokalnu vlast Force, jačaju svoje pozicije. Smatram da je to bilo nauštrb interesa građana i rezultat toga su previranja od 2012. koja su kulminirala prijevremanim izborima u Ulcinju. U posljednjem periodu pojačali smo koordinaciju i razgovore i očekujem da će se dopuniti sporazum iz 2012. i 2013.”, kazao je Nimanbegu.

On kaže da su pojačane konsultacije o bitnim zakonima – manjinskim pravima, ali i o Morskom dobru…

“To može rezultirati jednim korektnim sporazumom, ali samo uz uslov da se odrede rokovi i podijeli odgovornost za njegovu realizaciju”, kazao je Nimanbegu Pobjedi.

Zastupljenost Albanaca u institucijama je oko 4 do 5 puta manja nego što bi bilo potrebno ako bi se doslovno primijenila odrednica o srazmjernoj zastupljenosti, smatra on.

“Ali to ne pokazuje samo rezultate sadašnjih, već i ranijih politika zapošljavanja, ali i posljedica su etničke distance koja je postojala i, nažalost, i dalje postoji u Crnoj Gori. Posljednjih godina je primjetno da ima promjena u pozitivnom smjeru, ali više u reakcijama i u verbalnoj komunikaciji nego u praktičnim mjerama. Fali mehanizam koji će omugućiti da se promijeni taj odnos i da više Albanaca bude u institucijama”, saopštio je poslanik Force.

On ističe da je albanski narod u Crnoj Gori trenutno u povoljnijem položaju nego ranije.

“Albanci sami odlučuju u svojim lokalnim samoupravama ili njenim oblicima – Ulcinj,  Tuzi, a od prošlih lokalnih izbora Albanac je predsjednik SO Bar. Međutim, i dalje je trend opadanja broja stanovništva toliki da je on dokaz da situacija nije povoljna posebno sa strane ekonomskog razvoja, a vezano sa tim i kulturnog i društvenog. Stoga ne mogu biti zadovoljan položajem Albanaca”, istakao je Nimanbegu

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com