Izbori u SDP-u: Brajović ima prednost u odnosu na Krivokapića - Volim Podgoricu

Izbori u SDP-u: Brajović ima prednost u odnosu na Krivokapića

Kandidat za predsjednika Socijaldemokratske partije Ivan Brajović ima prednost u odnosu na Ranka Krivokapića računajući naklonost delegata u tri ključne opštine koje će dominantno uticati na izbor predsjednika te partije-Podgoricu, Bar i Petnjicu.

Te tri opštine su zastupljene sa ukupno 107 delegata, plus 26 članova aktuelnog Glavnog odbora i Vlade iz te tri opštine, koji su po funkciji delegati, što čini više od 40 odsto ukupnog broja delegata.

Prema saznanjima Pobjede, a imajući u vidu predložene liste kandidata za delegate, Brajović uživa podršku većine delegata u Podgorici i Baru, dok u Petnjici računa makar na polovinu delegata.

Prema Statutu SDP-a, predsjednik stranke biće onaj koji osvoji natpolovičnu većinu glasova, ukupno 356 delegata na Kongresu. Treći kandidat za predsjednika Merdin Markišić, koji je prije dva dana zvanično potvrdio kandidaturu, nema šansi da se ozbiljnije umiješa u trku za lidera stranke.

Kada je u pitanju Podgorica, svi ključni funkcioneri osim potpredsjednika partijeRaška Konjevića, podržavaju kandidaturu Ivana Brajovića.

Brajovićevu kandidaturu, kako prenosi Pobjeda, snažno podržavaju i predsjednik podgoričkog SDP-a Vujica Lazović, kao i poslanik i odbornik u Skupštini Glavnog grada Damir Šehović, koji su po funkciji i delegati na Kongresu.

Podgorica daje 34 delegata koje će na današnjoj sjednici birati opštinska konvencija kao i 16 funkcionera koji su po funkciji delegati na Kongresu. Izbor liste kandidata za koju su glasali funkcioneri naklonjeni potpredsjedniku SDP-a daje za pravo Brajoviću da se nada većinskoj podršci Podgorice.

Slična situacija je u Baru koji će participirati sa čak 49 delegata: 42 koja će izabrati konvencija zakazana za 25. april, kao i sedam funkcionera koji su po funkciji delegati na Kongresu.

Brajovićevu kandidaturu podržavaju, prema saznanjima Pobjede, ključni ljudi barskog odbora: Mićo Orlandić i predsjednik Političkog savjeta partije Jusuf Kalamperović.

Krivokapić računa na Damira Rašketića i poslanicu Draginju Vuksanović.

Za razliku od Podgorice, gdje postoji jasna većina za Brajovića, nešto drugačija situacija je u Petnjici koja se nije jasno izjasnila kom kandidatu će dati podršku. Stav Petnjice, koja će biti zastupljena sa 31 delegatom plus tri člana Glavnog odbora, će u najvećoj mjeri zavisiti od potpredsjednika stranke Rifata Rastodera, koji se smatra najzaslužnijim za dobijanje statusa opštine.

Da je podrška u najmlađem Odboru partije podijeljena govore i različiti stavovi koje je javno iznosio predsjednik Odbora Almir Rebronja, kao i zajednički stav Odbora koji je pozvao kandidate da sačuvaju jedinstvo partije, ne izjašnjavajući se jasno o podršci bilo kojem kandidatu.

Shodno odluci GO SDP o broju i strukturi delegata za VII Kongres, novog lidera stranke biraće 275 delegata izabranih od strane svih opštinskih organizacija, 73 člana aktuelnog Glavnog odbora, pet članova Statutarne komisije i tri člana Nadzornog odbora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com