MANS traži kontrolno saslušanje zbog takse na gorivo - Volim Podgoricu

MANS traži kontrolno saslušanje zbog takse na gorivo

MANS je danas Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore podnio predstavku kojom traži kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, ministra finansija Radoja Žugića i ministra ekonomije Vladimira Kavarića, zbog donošenja nezakonite dopune Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena dodatna naknada za izgradnju autoputa i reprezentativnog sporta od sedam centi po litru. 

Saopšteno je da se predstavkom istovremeno od Odbora za ekonomiju, finansije i budžet traži da usvoji zaključak kojim će se Vladi naložiti da hitno van snage stavi dopunjenu Uredbu, koja se primjenjuje od utorka, 21. aprila ove godine.

MANS je juče i Ustavnom sudu podnio inicjativu kojom je tražio da dopunjenu Uredbu proglasi neustavnom, a da do dana donošenja odluke izda naredbu kojom se ne bi plaćala sporna naknada od sedam centi po litru.

“U predstavci Odboru za ekonomiju se navodi da je Vlada prekoračila svoja ustavna ovlašćenja i samovoljno uvela dažbine koje nijesu propisane nijednim zakonom. Naime, član 142 Ustava Crne Gore propisuje da se „porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom“, a kako je naknada za izgradnju autoputa i reprezentativnog sporta prihod budžeta ona je mogla da bude uvedena jedino donošenjem posebnog zakona o kojem bi se izjasnila Skupština Crne Gore. Pored toga, spornom dopunom Uredbe je propisano da stupa na snagu danom objavljivanja, što je suprotno ustavnom principu da zakoni, drugi propisi i opšti akti supaju na snagu najranije osmog dana od objavljivanja, a samo izuzetno danom objave. Vlada je prekršila i ovaj ustavni princip, jer nije iznijela takve razloge u postupku donošenja sporne Uredbe”, navode u MANS-u.

Prethodnih dana, podsjeća MANS, bili smo svjedoci brojnih manipulacija Vladinih zvaničnika, poput ministra finansija Radoja Žugića koji je tvrdio da dopuna Uredbe ima utemeljenje u Zakonu o energetici, iako se radi o klasičnoj fiskalnoj dažbini, ali i uvređujućih izjava, poput one premijera Mila Đukanovića koji je, nakon dvadeset pet godina svoje vladavine obilježene brojnih samovoljama i zloupotrebama, građanima poručio da je gorivo luksuz.

“MANS je više puta ukazao da je krajnji bezobrazluk uvoditi građanima dodatne namete zbog projekta izgradnje autoputa, a istovremeno oslobađati od plaćanja poreza i carina budućeg izvođača i niz domaćih kompanija koje će učestvovati u gradnji autoputa, čime su građani opet primorani da popunjavaju rupe u budžetu, dok se privilegovane kompanije još više bogate na njihov račun. Kada se ima u vidu da će nas izgradnja samo jedne dionice autoputa  koštati preko milijardu eura, te da se u kreditnom aranžmanu sa  kineskim partnerom Vlada uopšte nije zaštitila, što je kredit već  poskupilo za preko 150 miliona eura po osnovu kursne razlike između  dolara i eura, više je nego jasno da će nas ova „poslovna  avantura“ Vlade Crne Gore žestoko koštati i da je novi „teg“ o vratu za ionako krhke javne finansije i krajnje prezaduženu državu”, tvrde iz MANS-a.

Imajući sve ovo u vidu, kako zaključuju, MANS očekuje da će se Odbor za ekonomiju,  finansije i budžet najhitnije odrediti prema podnesku u vezi sa  donošenjem dopune uredbe o maloprodajnim cijenama naftnih derivata, tim prije što se ona već primjenjuje i građani već dvostruko osjećaju njene štetne posledice – jedanput kroz vlastitu potrošnju, a drugi put kroz potrošnju glomazne državne administracije koja bahato troši upravo gorivo, a što sve finansiraju poreski obveznici.

 

1 komentar

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com