Đukanović: NATO je izbor državne politike - Volim Podgoricu

Đukanović: NATO je izbor državne politike

Predsjednik Vlade Milo Đukanović sastao se danas sa ambasadorima država članica NATO-a akreditovanim u Crnoj Gori. Sastanka je organizovala ambasada Mađarske. Đukanović je ambasadorima saopštio da je, njegova nedavna posjeta sjedištu NATO-a, bila prilika za još jednu potvrdu da je članstvo u NATO definitivan izbor državne politike Crne Gore i koridor strateškog planiranja njene budućnost.

Đukanović se na sastanku osvrnuo se na rezultate posjete sjedištu NATO-a 15. aprila, uz naglasak na susret sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom i učešće na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC).

“Nedavni razgovori u sjedištu NATO-a bili su prilika za sagledavanje dosadašnjih rezultata i prezentaciju planiranih aktivnosti Vlade u okviru procesa intenziviranog i fokusiranog dijaloga, a u susret očekivanoj odluci o upućivanju poziva našoj zemlji za članstvo do kraja godine”, rekao je Đukanović. On je saopštio da je zadovoljan podrškom generalnog sekretara Stoltenberga i rezultatima razgovora na Sjevernoatlantskom savjetu.

Kako je saopšteno iz Vlade premijer je ocijenio da je to bilo do sada najuspješnije gostovanje Crne Gore, sa visokim stepenom razumijevanja i najmanjim brojem otvorenih pitanja.

“Bila je to prilika za još jednu potvrdu da je članstvo u NATO definitivan izbor državne politike Crne Gore i koridor strateškog planiranja njene budućnosti”, rekao je premijer.

U sjedištu NATO-a, rekao je predsjednik Vlade, potvrđena je podrška Crnoj Gori i pohvaljen njen napredak u okviru dijaloga.

Takođe, iznesene su pozitivne ocjene za ostvarene rezultate u četiri ključne oblast i pozdravljen napredak u oblasti vladavine prava. Uz poruku o nastavku politike otvorenih vrata, iznesena je ocjena o značaju daljeg proširenja i izglednim šansama Crne Gore za prijem u Alijansu.

“Crna Gora je ostvarila značajan napredak, posvećena je ispunjavanju obaveza i potvrdila da dijeli zajedničke vrijednosti sa NATO-om”, prenio je predsjednik Đukanović ocjene NATO zvaničnika, izrazivši ohrabrenje porukama iz Brisela. Uz ocjenu da je i u narednom periodu važno održati pozitivni zamah i tempo napretka, Đukanović je iskazao zadovoljstvo predstojećim posjetama predstavnika NATO-a Crnoj Gori, na čelu sa generalnim sekretarom.

Predsjednik Vlade pozdravio je i aktivnu ulogu ambasadora zemalja članica NATO u Crnoj Gori, usmjerenu ka snaženju podrške javnosti ulasku Crne Gore u NATO, i potvrdio ličnu i posvećenost državnih institucija ostvarivanju tog strateškog političkog cilja.

Domaćin sastanka, ambasador Mađarske Kristijan Poša naglasio je da je Crna Gora dobila jedinstvenu priliku da ove godine dobije poziv za članstvo između dva samita.”Ovakva prilika, šansa je za Crnu Goru, ali i za cijeli region”, kazao je Poša.

Ambasadori zemalja članica NATO, koji su učestvovali u diskusiji, ocijenili su da je nedavna posjeta predsjednika Vlade sjedištu NATO imala pozitivne odjeke i iskazali visoke ocjene za ostvarene rezultate Crne Gore.

“Potvrdili su opredijeljenost da i u narednom periodu, u susret ministarskim sastancima u maju i decembru, pruže punu podršku Crnoj Gori u savladavanju izazova do punopravnog članstva u NATO”, saopšteno je iz Vlade.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com