Crna Gora preuzela predsjedavanje Forumom OEBS-a za bezbjednosnu saradnju - Volim Podgoricu

Crna Gora preuzela predsjedavanje Forumom OEBS-a za bezbjednosnu saradnju

Obraćanjem potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića na Forumu OEBS-a za bezbjednosnu saradnju FSC Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje ovim tijelom OEBS-a u naredna četiri mjeseca.

Tom prilikom, Lukšić je predstavio program i prioritete crnogorskog predsjedavanja Forumom, naglasivši inkluzivnost i transparentnost procesa u pripremi programa i opredijeljenost da se nastavi u tom duhu. 

On je podsjetio na ulogu koju OEBS, posebno FSC, ima u ukupnim aktivnostima za pronalaženje političkog rješenja ukrajinske krize, zasnovanog na suverenitetu, teritorijalnom integritetu, jedinstvu i nezavisnosti Ukrajine i ponovio punu podršku Crne Gore tekućim diplomatmskim naporima u tom pravcu. 

“U kontekstu aktuelnih bezbjednosnih prijetnji i izazova u Evropi, Lukšić je afirmisao opredijeljenost Crne Gore da izborom tematskih oblasti i aktivnosti Foruma tokom svog predsjedavanja, doprinese obnovi povjerenja, stabilnosti i bezbjednosti“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Lukšić je naglasio da je Program crnogorskog predsjedavanja fokusiran na ključne prioritete Foruma i obaveze OEBS-a u okviru vojno-političke dimenzije, s akcentom na njihovo jačanje, punu implementaciju i modernizaciju. 

Među ovim prioritetima su: kontrola konvencionalnog naoružanja i mjere za izgradnju povjerenja i bezbjednosti; kontrola malog oružja i lakog naoružanja, Kodeks ponašanja o političko-vojnim aspektima bezbjednosti, neširenje oružja za masovno uništenje, reforma sektora bezbjednosti i dr. 

“Tokom crnogorskog predsjedavanja, biće organizovane i dvije važne godišnje aktivnosti OEBS-a – Pregledna konferencija bezbjednosti i Diskusija o implementaciji Kodeksa ponašanja, uz veće angažovanje i doprinos Crne Gore, u svojstvu predsjedavajućeg Forumom“, navedeno je u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com