“Zbog curenja informacija Crna Gora može da gubi na ugledu” - Volim Podgoricu

“Zbog curenja informacija Crna Gora može da gubi na ugledu”

Nakon što su mediji objavili da je ministru vanjskih poslova, Igoru Lukšiću, u SAD rečeno da će Crna Gora na poziv za članstvo u NATO da sačeka do izbora sljedećeg američkog predsjednika, ali i da je Lukšić u Berlinu kazao da se ruski pritisak na Crnu Goru odvija preko brojnih struktura od Srpske pravoslavne crkve, preko opozicionih partija do određenih nevladinih organizacija, čeka se stav samog ministra. On je trenutno u Sloveniji nakon čega će se izjasniti o ovom slučaju.

Dok se čeka izjašnjenje Lukšića o curenju infomacija iz njegovog ministarstva u medije, bivši ministar spoljnih poslova, Branko Lukovac objašnjava da sve zemlje u svijetu moraju imati povjerljiva dokumenta, navodeći da upravo zato moraju biti dodatno zaštićena, klasifikovana kao državna tajna, strogo povjerljiva ili povjerljiva.

“One treba da nose takve oznake i onda svi oni koji dođu u posjed takvih informacija moraju da se pridržavaju karaktera tih informacija”, kaže Lukovac za Atlas televiziju.

Lukovac kaže da u ovom konkretnom slučaju treba utvrditi da li se u prenosu informacija postupilo u skladu sa pravilnikom i tretmanom takvih informacija, da treba provjeriti kome ambasade sve šalju informacije. da li samo ministarstvu ili još nekim institucijama. On dodaje da je moguće da sistem tehnički nije dobar ili da neko sa infomacijom nije brižljivo postuao. Treba utvrditi što se desilo i ko je odgovoran, podvlači Lukovac. Kako navodi, ovakve situacije bi mogle da ugroze reputaciju Crne Gore u međunarodnoj zajednici.

“Ukoliko se radi o nečemu što sagovornici prenose u atmosferi međusobnog povjerenja i to dođe u medije, onda to može imati za posljedicu da sagovornci pomisle da je rizično otvoreno razgovarati o bitnim stvarima jer to dolazi do medija, tako da parner gubi na ugledu”, zaključio je Lukovac.

Opozicione partije su zatražile smjenu Lukšića uz ocjenu da bi “nakon otkrivanja sadržaja ovih depeša, u svakoj demokratskoj državi ministar vanjskih poslova odmah podnio ostavku“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com