Đukanović: Opozicija bezočno sumnjiči EU zvaničnike - Volim Podgoricu

Đukanović: Opozicija bezočno sumnjiči EU zvaničnike

Premijer Milo Đukanović ocijenio je predstavnici opozicije u Crnoj Gori “bezočno sumnjiče i kritikuju najviše zvaničnike u Briselu”, zato što, kako je rekao, afirmišu napredak naše zemlje u EU integracijama. Đukanović nije želio da komentariše aferu “Depeša”, navodeći da bi to trebalo prepustiti ministru vanjskih poslova i evropskih integracija, Igoru Lukšiću.

On je ocijenio i da mu nije poznato tako nešto u političkoj praksi, poručujući da takvi potezi političkih protivnika ne smiju da budu smetnja na daljem evropskom putu.

Komentarišući navode, kako je rekao, “dežurnih tumača i kritičara” stavova Brisela, Đukanović je rekao da je to ponašanje logičan nastavak njihovog moralnog i političkog posrnuća.

“Kad već nijesu, služeći se najčešće denunciranjem sopstvene države, da dobiju naklonost na najvišim adresama EU i NATO, sada bezočno sumnjiče i kritikuju najviše zvaničnike u Briselu zato što afirmišu napredak njihove zemlje. Ne znam sličan primjer u svijetu”, poručio je Đukanović na premijerskom satu.

On je, na pitanje poslanika DPS-a Milutina Simovića koje su to najznačajnije poruke sa susreta koje je nedavno imao sa najvišim zvaničnicima Evropske unije i NATO-a, rekao da su decidni stavovi da EU ostaje privržena ideji evropske budućnosti Crne Gore. On je rekao da se svako normalan, ko sebi i svojoj porodici želi dobro, raduje pozitivnim porukama iz Brisela.

Intenzivno voditi dijalog i narednih mjeseci

On je ocijenio da to govori da je Crna Gora na nepovratno stabilnom putu, navodeći da je našoj zemlji upućena ohrabrujuća poruka od strane NATO i EU zvaničnika.

“Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Crna Gora primjer države koja na osnovu svojih djela pokazuje posvećenost integracijama u Alijansu i njenim vrijednostima. Nazivajući našu zemlju prvakom u regionalnoj saradnji, on je pozdravio suštinske reforme koje smo ostvarili, ocijenio da se intenzivirani i fokusirani razgovori sprovode uspješno, i pohvalio dosadašnje rezultate”, rekao je Đukanović na današnjoj sjednici parlamenta, posvećenoj premijerskom satu.

Premijer je rekao da je ponovljeno da je Crna Gora prva u redu za članstvo u NATO-u

“Intenzivan dijalog sa saveznicima biće nastavljen i narednih mjeseci, kad očekujemo posjetu Stoltenberga našoj zemlji”, rekao je Đukanović, navodeći da je zajedničko mišljenje da bi poziv Crnoj Gori u NATO bio snažan impuls regionu.

Lidera SNP-a Srđana Milića zanimalo je koliko je građana platilo porez na nepokretnosti, a da nijesu bili upisani kao vlasnici već kao korisnici. Đukanović je Milića uputio da je adresa za te podatke jedinica lokalna samouprave. 

“Depešu” da komentariše Lukšić

Na dopunsko pitanje Milića o aferi “Depeša”, Dukanović je rekao da da bi to trebalo prepustiti ministru vanjskih poslova i evropskih integracija, Igoru Lukšiću.

“Nije uloga predsjednika da supstituiše vladu i sistem, nego da odgovara na onaj dio pitanja koji pripadaju predsjedniku vlade. Živim u uvjerenju da sam otvoren za dijalog svih ovih godina, da vjerovatno niko ni približno nije učestvovao u toliko dijaloga. Sugerišem da pokušamo da dijaloge vodimo sa onima koje smo u sistemu zadužili da budu odgovorni za vaše pitanje. Tako da pretpostavljam da će ministar Lukšić imati šta da kaže na ovo vaše dopunsko pitanje”, rekao je Đukanović lideru SNP-a, Miliću.

Premijer je, odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a, Izeta Bralića, o planovima Vlade oko ravnomjernog opremanja škola i obrazovnih ustanova u državi, rekao da Ministarstvo prosvjete kontinuirano ulaže sredstva za poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

On je istakao da sve škole u zemlji imaju obezbijeđeno uredno snabdijevanje strujom, te da su uređena školska dvorišta i tereni. Premijer je rekao da se ne smije dozvoliti da imamo “ijedno područno odjeljene koje nema riješen problem mokrog čvora”.

Poslanik Novica Stanić pitao je premijera o ekološkim problemima Pljevalja, grada u kojem je, kako navodi, zatrovanost vazduha, vode i zemljišta dostigla dramatične razmjere. Đukanović mu je odgovorio da se problem zagađenja najsjevernijeg crnogorskog grada može riješiti jedino toplifikacijom, što je, kako je ponovio, predviđeno izgradnjom Drugog bloka Termoelektrane.

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, pitaće premijera “šta čini i šta će učiniti kako bi se broj nerasvijetljenih ubistava smanjivao, a ne povećavao”.

Aktivnosti Vlade na poboljšanju putne infrastrukture i kapitalnim projektima koji će biti realizovani u Ulcinju, Plavu, Gusinju i Malesiji interesuju poslanika Nika Đeljošaja. 

Šefa poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Almer Kalač, pitaće Đukanovića o tome šta će Vlada preduzeti radi zaustavljanja sve masovnijeg iseljavanja stanovništva sa sjevera i drugih nerazvijenih opština. 

Demokratski front bojkotuje premijerski sat zbog činjenice da, kako su obrazložili, afera Snimak nije dobila politički i pravosudni epilog i Đukanovićevog stava da je to završena priča.

(Rtcg/Igor Pejović)

2 komentara

  1. I would like to express appreciation to you for rescuing me from this type of dilemma. Right after looking through the internet and meeting ways that were not powerful, I assumed my life was well over. Living minus the approaches to the problems you have sorted out through your good post is a critical case, and the kind which may have in a negative way affected my entire career if I had not come across your blog. Your main competence and kindness in handling all the stuff was important. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a point like this. I can at this moment look forward to my future. Thanks for your time so much for this high quality and result oriented help. I won’t be reluctant to recommend your web sites to anyone who needs and wants tips about this subject.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com