URA: Bez poreza za novozaposlene od 3 do 5 godina - Volim Podgoricu

URA: Bez poreza za novozaposlene od 3 do 5 godina

Crnogorska ekonomija je nefunkcionalna, nekonkurentna i neodrživa na srednji i duži rok, a pati od krupnih neravnoteža, dok su ekonomske reforme polovično sprovedene, ocijenili su u Građanskom pokretu Ujedinjena reformska akcija (URA). URA će, prema riječima njegovih predstavnika, kada dođe na vlast voditi drugačiju budžetsku politiku, gdje će nezavisnom revizijom tačno utvrditi javni dug, uključujući opštine i preduzeća, i reprogramirati ga u cilju smanjenja tereta otplate.

Ljubiša Krgović je kazao da je cilj depolitizacija, profesionalizacija i racionalizacija državnih institucija, uključujući agencije i kontrolne institucije i administraciju.

“Pouzdana i oslobođenja od političkih manipulacija, državna statistika, posebno statistika javnih finansija, njena javna dostupnost i povjerljivost, nužni su da bi se pravilno sagledavali stanje i procesi i sprovodile državne politike”, rekao je Krgović na konferenciji za novinare.

On je, predstavljajući program ekonomskog oporavka Crne Gore, rekao da će URA tačno utvrđeni javni dug rekonstrisati i reprogramirati u cilju smanjenja tereta otplate i dugoročnije dinamike, radi dobijanja više prostora za finansiranje bržeg razvoja.

“Vodićemo drugačiju budžetsku politiku. Razvojni i poljoprivredni budžet bi se postepeno povećavali na teret smanjenja otplata duga i javne potrošnje, visokih troškova administracije i luksuza u budžetu”, naveo je Krgović.

On je rekao da je cilj URA-e da redefiniše fiskalnu politiku u cilju ravnomjernijeg i pravičnijeg poreskog opterećenja uz pomijeranje poreske politike ka progresivnom oporezivanju imovine, posebno ekonomski nevalorizovane i neproduktivne, kao i kapitalnih dobiti iz špekulativnih poslova i igara na sreću.

“Umjesto selektivne poreske politike prema pojedinačnim projektima, gdje vrh vlasti ima direktan interes, opravdano je osloboditi poreza i doprinosa tri do pet godina kompanije za sve novozaposlene, kao i osloboditi od plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) određenu proizvodnju iz domaćih sirovina i proizvodnju u nerazvijenim područjima države”, objasnio je Krgović.

Kada je u pitanju bankarski sektor, Krgović je rekao da je cilj URA-e da rekonstrukcijom zakonskog i regulatornog okvira i nizom mjera radi smanjenja sistemskog rizika, utiče na značajno smanjenje kamatnih stopa, kao barijere razvoja.

Cilj URA-e je, prema riječima Krgovića i da kreira novi model razvoja provrede i stvaranja sposobne i vitalne preduzetničke elite, bazirajući se na domaćim resursima i ljudskom kapitalu i privlačenju reputabilnih stranih investitora.

Program ekonomskog oporavka Crne Gore, koji je predstavila URA, sadrži i posebne sektorske politike u turizmu, poljoprivredi, energetici i infrastrukturi.

(rtcg)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com