Bar: Sindikalni stanovi prodati bogatim Rusima, nijedan pojedinac se nije skućio! - Volim Podgoricu

Bar: Sindikalni stanovi prodati bogatim Rusima, nijedan pojedinac se nije skućio!

Ideja da mnogi zaposleni u opštinskoj administraciji, javnim preduzećima, državnim ustanovama i  institucijama mogu riješiti probleme podstanarskog života i kupiti stan po povoljnim uslovima, proklamovan kroz projekte Crnogorskog fonda za solidarno stambenu izgradnju i lokalnih uprava, u Baru je izgleda obesmišljena i kompromitovana, pišu Vijesti. 

U kompleks zgrada solidarnosti u Makedonskom naselju, građen dok se na čelu Fonda nalazio sada smijenjeni Danilo Popović, a Barom upravljao Žarko Pavićević, protiv koga se vodi tužilačka istraga u nekoliko afera, nijesu uselili svi kojima je to bilo najpotrebnije. 

Spekulacije da su stanove kupovali i strani državljani, „Vijesti“ su potvrdile uvidom u kompletne listove nepokretnosti vlasnika u  zgradama solidarnosti.

Dvadeset ruskih državljana legalno je kupilo stanove od Fonda u zgradama izgrađenim na opštinskoj zemlji, od Opštine oslobođenih komunalija. Vlasnica stana solidarnosti je i državljanka Bjelorusije, kao i državljani Švajcarske, Kanade, Luksemburga, te oko 40 stanovnika gotovo svih crnogorskih gradova, od Pljevalja, preko Podgorice,  Nikšića, Rožaja, Bijelog Polja, Mojkovca, Budve, Petrovca, Ulcinja do Kotora. 

Prema nezvaničnim izvorima „Vijestima“, kvadrat stana za strance u ovim zgradama prodavan je gotovo po duplo većim cijenama, od 1.200 do 1.500 eura, od onih koje su proklamovane kroz ideju solidarnosti.

A kako je moguće da su strani državljani vlasnici stanova u sindikalnim zgradama, kada je 23. novembra 2011. prilikom potpisivanja ugovora o gradnji ove tri zgrade sa 270 stanova u Opštini Bar rečeno da će oni biti raspoređeni državnim organima i institucijama, organima lokalne uprave i javnim preduzećima, te preduzećima koja su godinama uplaćivala u Fond solidarnosti?

“Opština će iz svog kontingenta obezbijediti stanove za penzionere, socijalne slučajeve, razmišljamo i o umjetnicima i istaknutim sportistima”, rekao je tom prilikom tadašnji gradonačelnik Pavićević.
“Nijedan pojedinac nije dobio stan, stanovi su davani po utvrđenim kriterijumima isključivo preduzećima. Od tih 270 stanova, 72 je na početku raspoređeno Opštini, 38 CFSSI, a ostalih 160 je podijeljeno preduzećima koja su  bila članovi CFSSI.

Uslov za podjelu preduzećima, koja su kasnije unutar sebe vršila raspodjelu  po svojim pravilnicima, bila je uplata učešća od 20 odsto cijene stana, odnosno 7.000 eura za jednosoban i 10.000 eura za dvosoban stan”,  rekao je juče „Vijestima“ jedan od devet članova tripartitne komisije – Unija poslodavaca, Opština i CFSSI –  koja je podijelila 160 stanova preduzećima.  

Sagovornik “Vijesti” je rekao da je bilo  nesporazuma sa CFSSI oko uplate učešća za stanove iz opštinske kvote, što je tražio Fond. “U ugovorima nije bilo klauzule da se ti stanovi ne mogu preprodavati po ostvarivanju prava”, rekao je sagovornik.

Investicija od 11,3 miliona eura, sa ulogom Opštine Bar, koja je dala gratis 8.700 kvadratnih metara  zemljišta u zahvatu DUP-a „Topolica – Bjeliši“ i gratis komunalije, dostigla je vrijednost od oko 20 miliona eura. Izvođač je bio konzorcijum kompanija “Čelebić DOO” i “Zetagradnja DOO” koji je izgradio ukupno 108 jednosobnih i 162 dvosobna stana površine 45, 69 i 75 kvadrata.   

Priča o izgradnji stanova solidarnosti počela je tačno prije deceniju, 11. februara 2005.  kada je Skupština opštine na barski sindikat prenijela parcelu u skladu sa tada važećim DUP-om, površine 1.500 m2, na kojoj je bila planirana gradnja sindikalne zgrade spratnosti P + 4 + Pk sa bruto građevinskom površinom od 4.450 m2. Po osnovu ustupljene zemlje i naknade za uređenje zemljišta, učešće Opštine bilo je 665.550 eura.   Izmjenama i dopunama te odluke i DUP-a u dva navrata, omogućena je gradnja tri osmospratnice, a učešće Opštine je poraslo.  

Podjela ključeva obavljena je 12. avgusta 2013. Uporedo sa useljenjem, krenule su i kontroverze oko toga ko je sve dobio stanove, odnosno ko ih je kupio, a ko preprodao. Kulminacija je bila 30. januara 2014.  na sjednici SO Bar na kojoj je opozicija oštro kritikovala posljedice ovog projekta za koji je ocijenjeno da je masovnom preprodajom „iskompromitovao eventualne buduće ovakve akcije“.   

Medijski impuls cijeloj priči daju anonimna pisma upućena u septembru 2014.  na adrese svih crnogorskih štampanih i elektronskih medija, u kojima su „nesuđeni vlasnici ovih stanova“ tražili hitno pokretanje istrage kako su  Pavićević i  Popović dijelili tih 270 stanova, uz navode da je u tom poslu “bilo mnogo malverzacija”, te da sindikalne stanove sada  kupuju ruski državljani, “a ne mogu podstanari, radnici državnih preduzeća i Opštine”. 

Upućen  je bio i poziv  državnom tužilaštvu da preispita poslove CFSSI koji je u posao ušao sa cijenom od 480 eura za kvadrat stana, a tokom gradnje je podigao na 780 eura  i bez ikakvog objašnjenja i procedure promijenio plan za gradnju sa jedne na tri zgrade.

Mihailović tvrdio da je Opština kriva: Morali smo da vraćamo kredit, a oni su odugovlačili 

Izvršni direktor CFSSI Boris Mihailović rekao je početkom 2014.  “Vijestima” da je u slučaju ovih zgrada potpuno poštovana zakonska procedura “od projektovanja do raspodjele ključeva”, te da je “inertnost Opštine Bar bila izražena kroz čitavu realizaciju gradnje”.  

“Opština  nije izvršila raspodjelu stanova u predviđenom roku, nijesmo imali kupce za te stanove a tako nijesmo mogli prikupiti novac za izvođača. Prvo se iz Opštine  pola godine niko nije javljao, pa su počeli izbori. Obaveza Opštine je bila da isplati 20 odsto učešća u prva tri mjeseca gradnje, što nije uradila, kao što nije dostavila ni spisak kupaca da  oni uplate učešće”, rekao je Mihailović. 

“Bilo je nekoliko naših upozorenja da nam dostave spisak kupaca, ali, rečeno nam  je da Opština nema  svoj  pravilnik po kome može to da uradi, pa dok se on ne usvoji, da mi uzmemo kredit da platimo izvođača. To smo i uradili i kao podlogu za kredit  uzeli hipoteku. Kada je došao kredit na naplatu, nije bilo spiska od Opštine. U Baru je prvo bila formirana komisija koja je raspodijelila stanove i ta raspodjela je stopostotno  ispoštovana, izuzev Opštine  koju smo toliko čekali, a onda su došli izbori, a sa njima i  zakonske obaveze do dva mjeseca  poslije izbora. Dok oni to čekaju, nas ne čekaju obaveze prema kreditu”.

 I devetogodišnja kćerka potpredsjednika kupila stan

Da su i neki funkcioneri riješili svoja stambena pitanja u ovim zgradama, primjer je   aktuelnog potpredsjednika Opštine i nekadašnjeg šefa Komunalne policije Zorana Pajovića, iz redova SDP,  čija je devetogodišnja kćerka vlasnica stana od 45 kvadrata na trećem spratu.

Pajović je u svom imovinskom kartonu prijavio da već ima stan u Baru od 75 kvadrata, a isto tako je uredno prijavio da  je maloljetna kćerka vlasnica stana. Upravo u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine navodi se da je  maloljetna J.P. kupila stan.

Stan na drugom spratu od 45 kvadrata ima i predsjednica opštinske sindikalne organizacije  i nekadašnja članica sindikalnog odbora Andrijana Paladin, koji je nadzirao realizaciju projekta. 

Ko su Rusi u sindikalnim stanovima

U katastru su navedena sljedeća imena ruskih državljana, vlasnika stanova solidarnosti: Moskalenko Irina Sergejevna, Fisser Viktorovna Svetlana, Kruglitsova Marina Valentinovna,  Skvortsova Vladimirovna Natalija, Morozova Ivanovna Elena, Kachanovskaya Vladimirovna Evgeniya, Ziyarov Ildar Zyamilovič, Dayneko Oxana Sergeevna, Puchkova Iljinčina Olga, Krauz Vladimirovič Andrey, Korolev Mihailovič Igor, Vitcke Vasiljevna Antonina, Kozlov Aleksei, Poreshina Vladimirovne Tatiane, Tcidilina Arkadevna Svetlana,  Elshina Dmitrijeva Natalia, Iuliia Grigorijevna Iukhman, Karimova Galia i Vaso Janjušvić.

(Izvor: Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com