Simptomi i liječenje masne jetre - Volim Podgoricu

Simptomi i liječenje masne jetre

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem organizmu. Ona ima ulogu u razlaganju masti, održavanju šećera u krvi na optimalnom nivou, proizvodnji enzima i zadržavanju neophodnih vitamina, minerala i glikogena. Nijedan drugi vitalni organ ne može da zamjeni jetru.

Povišen krvni pritisak, nadimanje, zamor ili visoki nivo holesterola su neki od pokazatelja koji nam govore dvije stvari: da je došlo do preopterećenja jetre i poremećaja metabolizma masti.

Minimalna količina masti neće da izozve nikakve posljedice. S druge strane, ako postoji 5-10% masti po masi jetre, to znači da je reč o steatozi, oboljenju koje je poznato i pod nazivom masna jetra. Ona može nastati i kao posljedica alkoholizma.

Simptomi masne jetre

Često je nazivaju i “tihom bolesti” i to zbog toga što su njeni simptomi jedva primjetni. U većini slučajeva, potrebne su godine dok se ne primjeti. Ukoliko se ona razvije, možete da dobijete netipične simptome, kao što su mučnina, slabost, gubitak apetita, konfuznost i problemi sa koncentracijom. Takođe, može da dođe do pojave bola u centralnom ili gornjem dijelu abdomena, pojave tamnih mrlja na koži (najčešće na donjem dijelu ruku) kao i do uvećanja jetre.

Kod alkoholičara, ovi simptomi se pogoršavaju kontinuiranim konzumiranjem alkohola. Masna jetra može da se otkrije, pa čak i da se spriječiti njeno nastajanje kod osoba koje ne konzumiraju alkohol.

Liječenje

Ne postoji lijek za masnu jetru; postoji samo tretman za prevenciju ili redukciju i kontrolisanje oboljenja. Nakon otkrivanja oboljenja, potrebno je odmah prestati sa konzumiranjem alkohola. Takođe, gojazne osobe bi morale što prije da smanje tjelesnu težinu. Redovno vježbanje, pravilna ishrana i fizička aktivnost mogu da pomognu u poboljšanju stanja.

Pored smanjenja unosa kalorija, potrebno je smanjiti i unos svih prerađenih namirnica koje sadrže ugljene hidrate, kao što su bijeli hljeb, krompir, tjestenina, šećer, kukuruz i trans masti. Margarin, puter, pavlaka za kuhanje i jela pripremljena na ulju stvari su koje morate da ostavite. Takođe, bilo bi i više nego poželjno da izbjegavate korišćenje nepotrebnih ljekova odnosno ljekova bez kojih možete.

Na kraju, ukoliko imate problem sa masnom jetrom, travari preporučuju i čaj koji može da pomogne u kontrolisanju oboljenja. Potrebni su vam sljedeći sastojci: – dvije kašike isjeckanog korjena maslačka

– 200 ml vode.

Korjen maslačka prelijte ključalom vodom, pokrijte i ostavite da odstoji dvadeset minuta. Nakon toga ga procjedite i pijte. Čaj pijte ujutro i uveče.

(Stil)

2 komentara

  1. Excellent blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com