Prvomajski protesti u regionu - Volim Podgoricu

Prvomajski protesti u regionu

Predstavnici sindikata zemalja regiona organizovali su, povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, protestne šetnje s kojih su poručili da su nezadovoljni položajem radnika, poštovanjem njihovih prava i životnim standardom.

Nekoliko hiljada članova Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost, koji su organizovali protestnu šetnju u centru Beograda, poručili su da su nezadovoljni zbog pada životnog standarda i smanjenja primanja, prenosi B92.

Predsjednik UGS Nezavisnost, Branislav Čanak, kazao je da se na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, okupila “svijest i savjest” radnika Srbije. 

“Današnji skup treba da bude posljednji ovakav Prvi maj. Sljedeći ili nećemo sačekati ili ćemo dočekati tako da ćemo sami voditi igru. Došlo je vrijeme da siđemo na ulicu, da prestanemo da pregovaramo i da se borimo za sebe, jer drugi to ne žele”, poručio je Čanak.

On je dodao da Vlada sindikalce vidi kao partnera samo onda kada imaju isto mišljenje, dok je radničkoj klasi oduzeta i svjest o njihovim pravima. Čanak smatra i da je novi Zakon o radu upropastio sve što se moglo upropastiti, zbog čega ga je potrebno ponovo mijenjati, a radnicima i penzionerima vratiti ono što im je oduzeto.

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović, rekao je da je sramota kada zaposleni u Srbiji ne učestvuju na sindikalnim skupovima na kojima se iznose zahtjevi za veće plate ili protiv Zakona o radu.

“Danas se borimo da radimo i od svog rada da živimo pristojno. Više nas se danas okupilo nego prethodnih godina i biće nas još više, jer odavde šaljemo poruku podrške svima radnicima u Srbiji”, poručio je Orbović. 

Predsednik Udruženja sindikata penzionera, Milorad Vujasinović, ocijenio je da su Skupština i Vlada Srbije, odlukom o smanjenju penzija i zarada, ponizile i dovele na ivicu egzistencije penzionersku populaciju.

“Nekada smo išli na Prvomajski uranak, a danas protestujemo zbog sramne odluke o smanjenju penzija i plata. Ne treba premijer Aleksandar Vučić, da priča o povećanju penzija i plata, već da nam vrati što nam je ukradeno i što smo zaradili”, poručio je Vujasinović. 

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo “Ništa o nama bez nas”, “Kad mi budemo stali, vi ste pali – Samostalni sindikat GSP Beograd” i “1. maj nije 1. april, ne šalite se sa radnicima”. 

Prethodno su Novi sindikat Srbije i druge sindikalne organizacije održale protest pod nazivom Prvomajski protest 2015. – glas protiv bede i poniženja, sa kojeg su poručili da ima mnogo razloga da danas na ulicama bude deset hiljada ljudi zbog propasti radnika. 

Predsednik Novog sindikata Srbije, Živorad Mrkić, poručio je da je država ekonomski okupirana, a Vlada samo ekspozitura stranih finansijskih institucija.

On je dodao da mu nije jasno šta danas slave oni koji idu na izlete i da je Prvi maj pravi trenutak da se pokaže nezadovoljstvo. 

Protestno okupljanje u Hrvatskoj je, povodom Međunarodnog praznika rada, organizovano u Sisku pod sloganom Za spas industrije i radnih mjesta. 

Članovima pet sindikalnih centrala, koje su organizovale protest, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnog hrvatskog sindikata (NHS), Matice hrvatskih sinidkata (MHS), Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH), priključili su se i članovi četiri samostalna sindikata – Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikat naftne djelatnosti (INAŠ), Sindikat naftnoga gospodarstva (SINGA) i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN), prenosi SEEbiz.

Na protest u Sisak stigli su autobusima iz Bjelovara, Zagreba, Krapine, Slavonskoga Broda, Daruvara, Kutine i drugih mjesta, a priključiće im sei veći broj sindikalaca koji dolaze vozom iz Zagreba.

Protestanti su nosili parole “Dosta javno – privatnog pljačkanja”, “Društvo iznad kapitala”, “Ne damo Rafineriju, ne damo Sisak”, “Ustani roblje, diži se”, “Tajkunima profit, narodu glad” i “Otpor je naša budućnost”.

Učesnici mirne protestne šetnje, koju je u Banjaluci organizovao Saveza sindikata Republike Srpske, poručili su u ime 120 hiljada članova da ne pristaju na donošenje novog zakona o radu i smanjenje stečenih prava radnika.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske, Ranka Mišić, poručila je da je protestna šetnja samo znak upozorenja i da će se sindikalci ponovo okupiti ukoliko neko pokuša da promijeni postojeći Zakon o radu i umanji stečena prava radnika, prenosi Capital.ba.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com