3 moćne namirnice za jake kosti - Volim Podgoricu

3 moćne namirnice za jake kosti

Obogatite omiljena jela ljekovitim namirnicama koje će vam očuvati zdravlje kostiju i zglobova.

Predstavljamo tri namirnice koje su najbolji saveznici u očuvanju zdravlja i čvrstine kostiju.

1. Brokoli

Brokoli je zeleno povrće koje sadrži dovoljno proteina i minerala, prije svega kalcijuma, koji je jako bitan za naše kosti. Može da se jede svjež u salatama, a može i da se kuva, u zavisnosti od ukusa…Zahvaljujući mineralima, kalcijumu, magnezijumu, kalijumu i čeliku, koje brokoli sadrži, naše kosti postaju jake i odličan je za sveukupno zdravlje organizma.

Brokoli ne treba da se kuva duže od 5-6 minuta u ključaloj, posoljenoj vodi. Na taj način u njemu ostaju sačuvani svi hranljivi sastojci. Biće hrskav i vrlo ukusan.

Ovako skuvan brokoli može se služiti na više načina…

-Može se preliti susamom i sokom od limuna.

-Ukoliko imate neki omiljeni sos, ili volite da eksperimentišete u pripremi istih, njime možete preliti brokoli

– Brokoli poslužite i uz omlet

2. Susam sa jogurtom

Susam je najčešće korišćen, prirodan lijek u borbi protiv osteoporoze. Susamovo ulje je vrlo kvalitetno i često se koristi u kuhinji, kao zamjena za maslinovo ulje. Kalcijum, magnezijum, selen i bakar, prisutni su u ovoj magičnoj namirnice u velikim količinama. 

Ukoliko vašem tijelu nedostaje kalcijum, susam je pravi izbor!

Recept za jak organizam: U čašu sipajte 0,5 decilitara jogurta i u to dodajte supenu kašiku susama. Ostavite da prenoći u frižideru. Ujutru popijte ovaj napitak na prazan stomak.

3. Zrele banane

Banane su vrlo djelotvorne u borbi protiv osteoporoze. Vrlo su bogate magnezijumom, fosforom, kalijumom i sadrže i folnu kiselinu. Ovi sastojci zaslužni su u održavanju gustine i čvrstine kostiju. Naime, studije su pokazale da zelene banane u sebi sadrže proteine koji usporavaju rad enzima, bitnih za metabolizam.

(stvarukusa.rs)

 

2 komentara

  1. The post is definitely nicely written but it contains many useful facts. I am just ready to find your distinguished way of writing the post. So now you make it easy for me to learn and implement. Nice one for sharing around.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com