Zašto komarci grizu baš vas - Volim Podgoricu

Zašto komarci grizu baš vas

Sa porastom temperatura dolaze i komarci i ljudima se oduvijek čini da neke grizu više i češće, ali su tek sada naučinici potvrdili da je to tačno, a razlog je u genima.

U šali se žrtvi komaraca obično kaže da ima “slatku krv”, a istraživanje naučnika sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu pokazalo je da zaista geni imaju veći uticaj na to koga će komarci “odabrati za užinu”, nego što se to do sada mislilo.

Oni su analizirali broj uboda komaraca kod blizanaca – kod jednojajčanih blizanaca i genetski materijal je identičan i zaista, nije bilo razlike u broju uboda kod jednog i kod drugog.

Međutim, kada su analizirali dvojajčane blizance – odnosno dvojke koje su rođene istog dana od iste majke i oca – nedvosmisleno su utvrdili da će jednog ili jednu od njih komarci češće bosti nego drugog.

To istraživanje prenio je i časopis “Nature” jer ono ima veoma ozbiljnu pozadinu – komarci šire mnoštvo bolesti: malariju, denga-groznicu, žutu groznicu… 

Sve su to bolesti koje lako mogu da budu smrtonosne i britanski naučnici se nadaju da će pronaći i bolji repelent – supstancu koja se primjenjuje na koži, odjeći ili drugim površinama radi odvraćanja insekata da na njih slijeću.

To nije samo važno za sprječavanje zaraza, već bi u velikoj mjeri koristilo i osobama alergičnim na ubod komarca.

Naučnici su već utvrdili da komarci biraju žrtvu prema njenom tjelesnom mirisu. Draže su im, recimo, trudnice i osobe koji imaju višu tjelesnu temperaturu.

Naučnici sada pokušavaju da utvrde koji tačno dio hromozoma i genteskih parova određuje da li će neko biti privlačniji komarcima, a saglasni su da domaći recepti za odbranu, kao što su bijeli luk i pivo, ne pomažu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com