“Četnički vojvoda na paradi u Moskvi” - Volim Podgoricu

“Četnički vojvoda na paradi u Moskvi”

Za razliku od crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i većine njegovih kolega iz država sa prostora bivše Jugoslavije, zvanični predstavnik NVO “Generalni konzulat SFRJ” iz Tivta, prisustvovaće velikoj vojnoj paradi koja se 9.maja u Moskvi priređuje povodom 70. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Imajući u vidu da su jedino Savez Socijalističkih Sovjetskih Republika i Jugoslavija prije 70 godina pobijedili fašizam, a da su ostali Saveznici – SAD, Velika Britanija i Francuska samo pobijedili Njemačku i Italiju, logično je da kao baštinici slobodarskih tradicija antifašističke borbe svih naroda Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, budemo na proslavi u Moskvi. Ironija sudbine je da u ešalonu zemalja pobjednica na svečanoj bini u Moskvi, neće biti niko od čelnika bivih jugoslovenskih republika i autonomnih pokrajina, osim nekadašnjeg četničkog vojvode, valjda je on tu kao grobar poraženih snaga”, kazao je danas tim povodom “Vijestima” generalni konzul SFRJ u Tivtu Marko Perković, aludirajući na činjenicu da će od lidera zemalja regiona, proslavi u glavnom gradu Rusije prisustvovati samo predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Perković je kazao da predstavnici “Generalnog konzulata SFRJ” u Rusiju idu na poziv svojih dugogodiŠnjih partnera i saveznika, članova Društva prijatelja SSSR i Crvene Armije iz čuvenog komunističkog “zabranjenog grada” Himki kod Moskve, na čelu sa predsjednikom Grigorijem Stepanovičem Karapatom.

Predstavnik tivatske NVO nosiće veliku jugoslovensku trobojku sa petokrakom na paradi kojom će 9.maja na Crvenom trgu pod zidinama Kremlja, biti obilježena 70. godišnjica pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu.

Perković je dodao i da aktivisti tivatske NVO marljivo nastavljaju posao prikupljanja materijala i arhivske građe za budući Muzej revolucionarnog i radničkog pokreta u Tivtu.

Tako je posljednji predsjednik nekadašnjeg Socijalističkog saveza radnog naroda Tivta Miroslav Marušić, Perkoviću ovih dana svečano uručio dio dokumetacije kao i zvanične pečate nekadašnjeg SSRN-a, najmasovnije društveno-političke organizacije koja je do 1990. djelovala u SFRJ i bila glavni instrument iskazivanja demokratske volje naroda i samoupravljanja.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com