MAKEDONIJA NA NOGAMA: Protesti protiv vlasti se iz Skoplja šire na cijelu zemlju - Volim Podgoricu

MAKEDONIJA NA NOGAMA: Protesti protiv vlasti se iz Skoplja šire na cijelu zemlju

Drugi dan građanskog protesta protiv makedonske vlasti u centru Skoplja bio je masovniji, ali i organizovaniji u ondosu na prethodno veče.

Protest je bio veći, iako, zbog jakih policijskih snaga, nije održan ispred Vlade Makedonije, već ispred zgrade Sobranja.

Građani su započeli proteste u utorak uveče, nakon što je najuticajniji opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije objelodanio da je mladića Martina Neškovskog do smrti pretukao policajac na dužnosti.

Incident se dogodio na pobjedničkom mitingu VMRO-DPMNE, a vlast Nikole Gruevskog je taj slučaj zataškala kako bi zaštitila policiju i sebe.

Pojedini mediji danas pišu da je policija sinoć demonstrante dočekala mnogo spremnija, ali i da su demonstranti postupili mudrije pa su odlučili da umjesto ispred vlade protestuju ispred zgrade Sobranja.

Time je, kako se navodi, izbjegnuta namjera vlasti da po drugi put policijskom brutalnošću uguši protest, a da za nasilje okrivi demonstrante.

Protest ispred Sobranija je bio masovniji nego prvog dana a, osim u Skoplju, protestovalo se u Bitolju i Prilepu.

Organizatori su prvoga dana naučili lekciju i nisu dozvolili provokatorima, očigledno ubačenim od vlasti, da izazovu brutalnu policijsku akciju.

Tako je provokatorima preostalo da pokušaju da sporadičnim akcijama izazovu nerede u čemu nisu uspeli.

Opozicija je poručila da neće odustati i da će proteste širiti širom Makedonije. Za danas su zakazani protesti u Skoplju i Strumici, a od sutra i u Kavadarcima i Kumanovu.

(Telegraf.rs )

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com