Dalje ruke od Morače - Volim Podgoricu

Dalje ruke od Morače

Izgradnja akumulacija na Morači uticala bi na dotok vode u jezero, ugrozila čitav niz vrsta od međunarodnog značaja, i u opasnost dovelo jedno od tri glavna odmorišta za ptice na jadranskom migratornom putu, ocijenjeno je iz Svjetskog Fonda za prirodu (WWF).

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je, sa WWF -om i NVO “Grin Houm” dogovorilo formiranje tijela za identifikacije osjetljivih zona na rijekama, koje treba zaštititi od izgradnje hidroelektrana.

Državni zavod Hrvatske za zaštitu prirode dao je negativno mišljenje o planiranoj gradnji male hidroelektrane Ombla, u Hrvatskoj, čime je taj projekat obustavljen.

To je prvi primjer takvog pristupa u regionu.

Procjena najvrijednijih rječnih segmenata, kako je navela Nataša Kovačević iz “Grin Houma” se planira na osnovu “Vodećih principa za održivu hidroenergetiku”, koji je uradila Komisija za zaštitu dunavskog sliva (ICPDR), a temelji se na principima evropske Okvirne direktive o vodama.

mapa Crna Gora 

Ona je navela da vodeći principi za održivu hidroenergiju preporučuju očuvanje posebno osjetljivih djelova rijeka, kao što su zaštićena područja, djelovi od visokog ekološkog statusa ili djelovi glavnog toka, gdje još nije bilo hidro-energetskog razvoja.

“U Crnoj Gori trenutno postoji velika težnja da se ostvari energetska nezavisnost izgradnjom novih objekata i ispune ciljevi na koje se zemlja obavezala u pristupu EU, odnosno dostizanja 33 odsto iz obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Zato je potrebno održivo planiranje”, kazala je Kovačević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Velizar Vojinović, na nedavnoj prezentaciji projekta, kazao je da je Crna Gora od 2008. članica ICPDR i potpisnica Dunavske strategije, kojom su se sve zemlje podunavlja obavezale da će pažljivo planirati razvoj hidroenergetike.

Stručnjak za upravljanje rječnim slivovima ICPDR-a Rejmund Mer upozorio je da se hidroenergetika ne može smatrati održivom sama po sebi.

“Hidroenergija može predstavljati konflikt interesa i to smo vidjeli i na primjeru Crne Gore – kako povećati količinu električne energije, a s druge strane kako ispoštovati Okvirnu direktivu o vodama. To zahtijeva balansirani pristup kako bi očuvali zdrave ekosisteme”, kazao je Mer.

WWF je uradio istraživanje najvrjednijih rijeka u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i Albaniji.

U Crnoj Gori je analizirano ukupno 1.184 kilometara rijeka, od kojih je 899 kilometara (76 odsto) ocijenjeno kao izuzetno. U publikaciji je Morača ocijenjena kao rijeka sa velikom raznovrsnošću faune i flore, kao i zbog njenog uticaja na Skadarsko jezero.

Navodi se da Morača sa Skadarskim jezerom ima 54 vrste riba, od kojih je 31 vrsta endemska, 282 vrste ptica, od kojih je 150.000 selica. U kanjonu Morače registrovano je 1.600 biljnih vrsta.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com