MILO: Filipu je bilo mjesto u Podgorici - Volim Podgoricu

MILO: Filipu je bilo mjesto u Podgorici

Na pitanje da li je on odlučio da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović 9. maja ne bude na paradi povodom 70. godina podbjede nad fašizmom u Moskvi, premijer Milo Đukanović je kazao da je Vujanović bio na onom mjestu na kome je jedino trebalo i morao da bude, a to je u Crnoj Gori. Đukanović je, odgovarajući na novinarska pitanja u emisiji „U raljama života“ Atlas TV, kazao da je Vujanoviću institucionalno pripadalo da bude u Podgorici i da govori na svečanoj Akademiji, organizovanoj povodom jubileja pobjede nad fašizmom.

Poštujem instituciju predsjednika države, kazao je Đukanović i naglasio da „gospodin Vujanović nije čovjek kome se daju diktati, naši odnosi nijesu takvi da bih ja mogao u bilo čemu odlučivati u njegovo ime, niti bi mi moje vaspitanje ni politička kultura to dozvolili“.

Događale su se, i to ne treba tajiti, i neke stvari na geopolitičkoj sceni koje su opredijelile, ne samo odnos predsjednika Crne Gore, nego i predsjednika država Evrope, prema toj paradi u Moskvi.

Odgovarajući na pitanje o upozorenjima iz Evrope na kritične tačke u procesu evropskih integracija, Đukanović je ocijenio da proteklih gotovo devet godina znači da smo mnogo uradili i da je teško očekivati da smo mogli uraditi više.

Podsjetio je da je Crna Gora u proteklih 9 godina morala puno da radi na snaženju kapaciteta. Oni koji nas ocjenjuju, kažu da smo država na vratima NATO-a i da smo država koja je lider u evropskim integracijama. Planirali smo da od početaka iduće godine lagano krenemo sa realizacijom zahtjeva iz otvorenih poglavlja i da ih počnemo zatvarati.

To što se slika i ocjene koje dobijamo iz Evrope ne dopada onima koji su bili i protiv obnove državnosti, to je problem njihovih politika i njehove nerealnosti.

„Mislim da je riječ o već tradicionalnopj boljci crnogorske političke scene, a može se reći i društva da, kad se jednom zabasaju u grešku, nemaju snage, oni su slabići, da priznaju da je to bila greška i da podvuku crtu. Oni sve što rade, rade da dokažu da su bili u pravu“, kazao je Đukanović.

Nema nikakvih spornih tonova u ocjenama Brisela i nas o tome što smo uradili, posebno kod osnovne ocjene oko borbe za veću vladavinu prava.

Na pitanje urednika Pobjede Draška Đuranovića šta misli o komunikacionoj strategiji za povećanje podrške članstvu o NATO-u, Đukanović je podsjetio da, kada se vratio u Vladu, bilo problema u oblasti bezbjednosti, a da sada to apsolutno nije problem. Ocijenio je da u sve četiri oblasti koje stoje kao zadaci pred nama, one svakako ne mogu biti završene do dana prijema u NATO,  već su to obaveze koje permanentno stoje pred nama.

Đukanović je naveo da ocjena koju ćemo u oktobru dobiti od evropskih partnera o do sada učinjenoim će to biti presudna i za odluku NATO-a. Ono što do sada znamo jeste da postoji poštovanje za ono što smo učinili.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com