Za CG zdravstvo 15 miliona kredita - Volim Podgoricu

Za CG zdravstvo 15 miliona kredita

Crnogorsko zdravstvo dobiće, od Svjetske banke, finansijsku podršku vrijednu 15 miliona eura koja će biti namijenjena za zdravstvo i za budžetsku podršku uz vrlo povoljne uslove , jer se radi o razvojnom, a ne komercijalnom kreditu, saopšteno je nakon sastanka ministra zdravlja Budimira Šegrta i predstavnika Svjetske banke, održanom u Beču, gdje Šegrt učestvuje na okruglom stolu zemalja Zapadnog Balkana, u organizaciji SB.

Ministarstvo zdravlja istinski je opredijeljeno da reformama u farmaceutskom sektoru trajno obezbijedi dostupnost potrebnih ljekova stanovništvu Crne Gore, u skladu sa međunarodno prihvaćenim standardima, kazao je Šegrt u razgovoru sa predstavnicima SB. On je naglasio potrebu da Svjetska banka ekspertskim znanjem i finansijskom podrškom pomogne implementaciju zdravstvene  politike u nekoliko važnih tema.

Prioriteti u ovoj oblasti, prema Šegrtovim riječima, su izrada nove uredbe o kriterijumima za utvrđivanje liste ljekova koje refundira Fond za zdravstveno osiguranje, zatim uvođenje dopunske Liste ljekova sa djelimičnom participacijom, čime bi se značajno povećao broj dostupnih ljekova, uključujući orginatore, kao i uvođenje novog evropskog  Koncepta o podjeli rizika radi smanjenja neizvjesnosti terapijskog ishoda, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Istaknuto je da bi se uvođenjem ugovora o podjeli odgovornosti prevazišao problem propisivanja ljekova van Liste, bez jasnih farmako-ekonomskih analiza i farmako-terapijskih kriterijuma.

Jedna od tema razgovora bila je i pružanje podrške za poboljšanje kapaciteta upravljanja u sistemu i zdravstvenim institucijama, zatim završetak kreiranja i implementacije informacinog  sistema (IBIS), efikasnija potrošnja u zdravstrvu, politika ljekova, podrška za izgradnju novog operacionog bloka u Kliničkom centru Crne Gore, kao i poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite, kroz uvođenje vodiča, smjernica, protokola, akreditacija i licenciranja i sistem procjene zdravstvenih tehnologija.

Skup u Beču okupio je ministre zdravlja i visoke zvaničnike zemalja Zapadnog Balkana, kao i međunarodne stručnjake iz ove oblasti.

1 komentar

  1. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com